Децата от „Иглика” – лауреати на етнофестивал

Лауреати на Четиринадесетия международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа” станаха децата от детския фолклорен ансамбъл „Иглика” при читалище „Н.Й.Вапцаров” с.Бъта.

Секретарят на читалището и ръководител на ансамбъла Жечка Сиводошева разказа, че журито е останало изключително впечатлено от музикално-танцовата композиция „Заигра оро голямо в с.Бъта на мегдана”, представена от деца от 5 до 17 години. В нея били представени местни фолклорни хора – „Кокиче”, „Мома Стоянко”, „Заигра оро голямо”, право хоро, като оркестърът бил в състав – с гайдите – Ивайло Какаров и Ивелин Атанасов, с гъдулката Недельо Кършев, кавал – Михаил Алексиев и на тъпан – Мария Кършева. С индивидуални изпълнения, както и в композицията, се представила Виктория Манева.
Във фестивала „Децата на Балканите – с духовност в Европа” взели участие над 2000 деца от България, Сърбия, Румъния, Гърция, Хърватска, Турция, Босна и Херцеговина.
Следващото участие на самодейци от Бъта е тази събота, във фолклорния празник в с.Оборище, където ще се изявяват индивидуални изпълнители.

Вижте още

Панагюрище е част от турнето на виртуозния цигулар Васко Василев през ноември

Vasko & The Violin е името на предстоящото концертно турне на Васко Василев, което започва през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.