неделя , 28 април 2024

Какво искат децата?

Проучване по искане на Генерална дирекция „Правосъдие”, съгласувано с Генерална дирекция „Комуникация” на Европейската комисия, показва че децата искат възрастните да имат по-голямо доверие в тях и да ги включват в процеса на вземане на решения.

 
Сред предимствата да си дете в ЕС, деца на възраст между 15-17 години посочват забавленията и свободата от отговорности, технологиите, достъпът до образование, увеличаването на благосъстоянието и уважението от страна на възрастните. Недостатъците според тях, пък са липсата на уважение от страна на възрастните, натиск да успеят в живота, липсата на родителска подкрепа, външните ограничения и влияния, натиск от връстниците, пристрастяването и насилието.
Насърчени да посочат начини, по които „светът на възрастните” може да подкрепи и защити правата на децата по по-добър начин, те предлагат това да стане чрез по-голяма финансова подкрепа за онези деца в обществото, които са в по-неблагоприятно състояние, повече информация за правата им, повече психологическа подкрепа в училищата и особено за децата в риск.
„Възрастните трябва да правят всичко възможно, за да могат децата да разберат, че проблемът може да се разреши, така че децата да нямат усещането, че светът е зъл”, това споделя момиче от Латвия. И то в голяма степен обобщава очакванията и надеждите на подрастващите в така трудната за тях възраст, определена от ирландско момиче като състояние „по средата”, в което си ограничен.
Изследването е правено през 2010 година сред младежи и девойки от 27-те страни-членки на ЕС. То е използвано при изготвянето на „Програма на ЕС за правата на детето”.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.