С песен, танц и слово се поклонихме пред знанието и буквите

Почитта си към силата на словото и мощта на творческия дух показаха с концерта „За знаците и буквите – с песен, слово и танц” десетки изпълнители вчера на голямата сцена на Театъра, а препълнената зала заслужено ги аплодираше бурно.

Тържествената церемония бе открита с приветствие от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, който се обърна към учители, творци, общественост и млади хора. Част от думите му бяха свързани с извисяването ни като народ в дни като 24 май, за предводителството по възрожденски на днешните учители, за знанието, което е благодат и се натрупва, предавайки се от поколение на поколение.
За 14-та поредна година бе връчено отличието „Учител на годината”, което през 2014 година получиха Кунка Велева от ОДЗ „Райна Княгиня” в предучилищна степен, Стефка Стефанова от ОУ „Проф. Марин Дринов” в начална степен, Елена Савова-Гергинекова в прогимназиална училищна степен и Снежа Симеонова в гимназиална степен. За 11-та година бе присъдено и отличието „Творец на годината”, чийто носител за 2014-та е хореографът към читалище „Искра” с.Попинци Мария Терзийска. Всички те получиха грамоти и парични награда в размер на 400 лева. Получилите наградата на просветното министерство „Неофит Рилски” – Пепа Машева от ОУ „Проф. Марин Дринов” и Иван Кисьов от ОУ „20 април” също получиха признание.
Йовка Пиперкова, Юлия Кулинова, Тодор Джевелеков и Величка Станчева бяха удостоени с признанието „Принос на учителя към бъдещето на България” и „Златен ритон”, а за „Принос към културния живот на Панагюрище” и „Златен ритон” – Цонка Чолакова и Радка Ангелова. Всички отличени получиха наградите си от кмета Никола Белишки.
Празничната програма, с водещ актьора Здравко Димитров, започна с три изпълнения на вокална група „Радеан” към читалище „Виделина 1865”. Свои изпълнения имаха и възпитаници на Нона Немигенчева от Обединената школа по изкуствата „Евгений Зумпалов” – Виктория Манева, Надежда Ковачева и Иванина Узунова, представили песните „Вечеряй Радо”, „Песен за България” и „Изповед”. Танцов състав при Обединен детски комплекс с ръководите Елеонора Найденова представи танцът „Луда Яна”, народни танци кръшно виха от танцов състав „Средногорска жарава”. „Ганините очи” изпя драматичният тенор Цвятко Ценов, а „Моя страна, моя България” панагюрският Павароти – Никола Скачков. Много ръкопляскания получиха и Петко Златков с две изпълнения на акордеон, както и малчугани от ЦДГ „Първи юни” с танц по музиката на филма „Осъдени души” и ръководител, и директор Цеца Радивчева-Калпакова. Дейвид Белишки, Константин Хърков и Илчо Машев от класа по китара и ударни инструменти в ОШИ „Е.Зумпалов” акомпанираха на преподавателя си Стоил Атанасов за песента „Синева”. Марш представиха от представителния мажоретен състав на СОУ „Нешо Бончев” с хореограф Мария Бензарова, а маршът „Оборище”, изсвирен от духов оркестър „Делчо Радивчев” при читалище „Виделина”, бе едно от последните изпълнения за вечерта.

 

 

 

 

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.