четвъртък , 28 март 2024

Днес се чества паметта на светите равноапостолни Кирил и Методий

Малцина българи знаят, че от 1853 г. на 11 (днес 24) май започва да се „Свети” името на равноапостолите Кирил и Методий, та до днес.

Общонародното българско признание на 11 май като празник на Светите братя обаче не става от раз или в резултат на някакво случайно хрумване. Още в своята „История славянобългарска“ (1762) Паисий Хилендарски им отделя самостоятелна глава (8-ма), назована „О учителях словенских“. Неофит Рилски в „Христоматия славянскаго язика“ (1852) под дата 11 май помества житие на двамата братя.
Преди 161 години панагюрският възрожденец Велко Радов Королеев  издава в Цариград „Месецослов или календар вечний „. В него той призовава тогавашната българска общественост да приеме 11 май (24 май, н.ст.) за празник на солунските братя Кирил и Методий. Апелът му „може да бъде счетен за първо по време обръщение към за признаване на заслугите на светите братя”.
В книгата си „Досег” на стр.165 проф.д-р Лука Кръстев, д.м.н, пише: „Королеов вписва този празник на 11 май в резултат на неговото отдавнашно провеждане от българите. Той съзира, че Кирил и Методий са почитани от народа, че култът към тях е твърде силен, за тях се говори всред българската интелигенция, поради което намира за необходимо да отрази това фактическо положение в календара си. Онова, което другите съставители на български календари преди него не са извършили или не се решавали да сторят поради опасения за възможни неприятности от страна на гръцката духовна власт, се решил да извърши Королеов. Основания за такъв страх виждаме и в случката, станала със самия Королеов, който след излизане на календара му, бил повикан в патриаршията да даде обяснение защо е вмъкнал „нови светци”, които тя не признава”. Своя апел за празник на Светите братя Кирил и Методий панагюрецът Велко Радов Королеев помества на 47 страница. Той гласи: „Месец май ден 11-ий. В този ден честваме паметта на светите преподобни наши отци Методий и Константин, наречен Кирил, епископи моравски, учители български и на всичките славянски народи и едноутробни братя от българския род, които са измислили славянобългарските букви и са се потрудили и превели Светото писание от гръцки език на нашия славянобългарски език, и са се представили в девети век след Рождество Христово. Заради това им пишем празника отделно, понеже тия светци са светите отци и така сме длъжни всяка година да им честваме паметта и да им празнуваме тържествено празника и всеки свещеник да им споменава имената в светата литургия.”
За утвърждаване на Кирилометодиевия празник на 11 май работили и много други възрожденци след Велко Радов Королеев, за да се стигне до факта, че през 1858 г. той се чества не само в Цариград, а вече и в Пловдив, Стара Загора, Русе, Шумен, Свищов, Лом и Копривщица.
Днес 11/24 май е всепризнат български празник в Европа. Призната бе и кирилицата след влизането на България в Европейския съюз. Европа знае за празника на просвещението на славянския род.
Честит празник на всички, които тачат просветата и полагат усилия непрекъснато да се самообразоват!

Вижте още

Панагюрище е част от турнето на виртуозния цигулар Васко Василев през ноември

Vasko & The Violin е името на предстоящото концертно турне на Васко Василев, което започва през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.