Водещи новини

Изложба „35 години европейски избори“

Изложбата на открито „35 години европейски избори“, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България, ще бъде открита днес – 9 май, която част от честванията по повод Деня на Европа.

 
60 плаката от всички информационни кампании, откакто се провеждат преки избори за Европейски парламент (1979—2014 г.), ще бъдат изложени до 17 май на Моста на влюбените в София. Към всеки плакат има и любопитни факти за дейността на Европейския парламент, отразяващи най-вече решенията, взети през изминалия мандат (2009—2014 г.), които илюстрират нагледно огромното влияние на найдемократичната европейска институция върху ежедневието на всеки един от нас.
Изложбата се организира с подкрепата на Дирекция „Култура“ на Столична община и е част от културния календар на столицата във връзка с кандидатурата за Европейска столица на културата през 2019 година.
Целта на изложбата е да илюстрира, че от първите преки избори, проведени през 1979 г., до днес, гражданите са тези, които притежават властта да определят бъдещето на Европа. Плакатите са специално подбрани, така че да покажат конкретните настроения, вълнували обществеността в съответния исторически контекст на избирателната година. В някои от плакатите, например, са използвани творби на популярния холандски карикатурист Опланд, а в други са подбрани интригуващи символи, за да се предаде посланието на кампанията.
Всеки, посетил изложбата, ще може да се включи и в специална игра с награди в Twitter, като се снима до любимия си плакат и го изпрати до страницата на Информационното бюро @EP_Bulgaria с хаштаг #евроселфи до 25 май. Награди ще получат 10-те съобщения, които бъдат споделени най-много пъти.
По случай Деня на Европа Информационното бюро на ЕП и Представителството на Европейската комисия в България организират на 10 май информационен ден в сградата си на ул. „Георги С. Раковски“ 124. Домът на Европа ще е отворен за всички, които искат да научат повече за дейността на европейските институции.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.