Водещи новини

Европейските парламентарни избори засягат всекиго за всичко

15 партии, 6 коалиции и 4 независими кандидата са в надпреварата за 17-те места за български представители в Европейския парламент.

За него ще гласуват 400 милиона избиратели от 28-те страни членки на Европейския съюз.Предизборната кампания в България бе открита официално вчера -25 април. От вота на 400-те милиона избиратели зависи къде ще бъде Европейският съюз след 5 години и колко ще тежи думата му в световния обществено-политически живот.
Затова  в края на март екипът ни изпрати по електронната поща  еднакви въпроси към настоящите евродепутати Мария Габриел от ПП ГЕРБ и Илиана Йотова от БСП, които бяха номинирани от общинските организации на партиите в Панагюрище. И двете са на избираеми места в листите – г-жа Йотова е на втора позиция, а г-жа Габриел е на трета. Получихме отговор от Мария Габриел. Предлагаме ви, драги читатели, нейния коментар за Европейския парламент и неговото значение за България.
Европейският парламент е единствената пряко избирана от гражданите европейска институция. С влизането в сила на Договора от Лисабон през 2009 г., той има равноправна тежест с националните правителства по почти всички европейски закони. Значението му за гражданите е голямо, тъй като неговите решения присъстват навсякъде около нас. Имаме реални примери, за които Европейският парламент гласува и които ще повлияят на ежедневието на всеки един от нас – премахване таксите на роуминга, гаранции за банковите депозити, таван на таксите при плащане с карта, общо зарядно устройство за всички модели мобилни телефони, защита правата на пътниците, ползващи въздушен транспорт и много други положителни примери. Имаме успешен пример, в който България беше активен участник – формирането на новата Обща селскостопанска политика за следващите седем години. Усилията ни бяха оправдани, защото постигнахме по-справедлива, гъвкава и опростена селскостопанска политика, над 2,5 милиарда евро повече директни плащания за България, подкрепа за животновъдите, зеленчукопроизводителите и овощарите, за малките и средни земеделски стопани, за младите фермери ще има 25% допълнителна помощ за първите пет години от дейността им. Постигнатата гъвкавост между двата стълба на ОСП ще осигури по-добри възможности за създаване на работни места в селското стопанство и селските икономически дейности. За първи път България участваше активно като равностойна страна-членка при вземането на решения по въпросите за европейското селско стопанство. Друг положителен пример за ролята на Европейския парламент е визовата политика на ЕС. Благодарение на мой доклад, например, от 22 март българите и гражданите на други 12 европейски държави могат да пътуват до Обединените арабски емирства без виза за краткосрочно пребиваване. Това са конкретни възможности за бизнес пътуване или туризъм. Европейският парламент защитава свободното движение в рамките на ЕС, което отваря много възможности за европейците, сред които са и българските граждани. Днес младите хора също имат много предоставени възможности благодарение и на работата на Европейския парламент – програми за мобилност, за обучение, стажове в европейските институции. Очакваме да заработи младежката гаранция, обединяващата програма „Еразъм +” и Европейската гаранция за младежта, и всички останали, които Европейският съюз предлага в подкрепа на младите. Тези и стотици други примери показват ролята на Европейския парламент при вземането на европейските решения, имащи пряко влияние върху живота на българските граждани“.

Дали на изборите за ЕП на 25 май ще има по-голяма избирателна активност на българските гласоподаватели,отколкото обикновено, предвид изострените отношения на политическите сили в България, бе другият ни въпрос. Отговорът на Мария Габриел:
„През следващите пет години Европейският парламент ще има голяма роля при изготвянето на европейското законодателство в различни области – от единния пазар, през банковото дело, до гражданските свободи.  Евродепутатите са проводници на идеите и интересите на европейските граждани, чрез тях гласът им се чува. Пред всички нас сега стои едно главно предизвикателство – да покажем, че тези избори за Европейски парламент имат значение. Може би за първи път европейските парламентарни избори засягат всекиго и всичко. Тези избори са за това каква Европа искаме в бъдеще. Основният въпрос е искаме ли растеж и заетост, или искаме дългове? Искаме ли да си възвърнем доверието на европейските партньори? Искаме ли гласът на гражданите да се чува още по-силно?  Предстоящите европейски избори са важни, защото се гласува за това в коя посока ще поеме Европа. Те са още по-важни заради това, че за първи път европейските граждани ще имат думата при избора на председател на Европейската комисия. Осъзнаването на важността на тези избори би повлияло положително върху избирателната активност.  Разковничето е в повишаването на информираността на гражданите как европейските политики влияят върху тяхното ежедневие“.

Какво за г-жа Мария Габриел е справедливост и какви механизми възнамерява да приложи  Европейската народна партия, на която ПП ГЕРБ е член, за намаляване на младежката безработица, може да прочетете в новия брой на в-к „Още ПЛАМ“.

 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.