понеделник , 6 май 2024

Връчиха наградата„Любородие“ на РК „Традиция“

Регионален клуб „Традиция“ – Панагюрище получи наградата „Любородие“ тази година.

Тя бе връчена на председателя на клуба Методи Навущанов от зам.-кмета на община Панагюрище Галина Матанова снощи в салона на читалище „Виделина-1865“. Наградата се присъжда за откривателска и изследователска краеведска дейност за Панагюрския район и бе учредена от ОУ „20 Април“ и Община Панагюрище преди 4 години. Пръв носител на признанието стана професорът по медицина д-р Лука Кръстев, пра-пра-внук на Велко Королеев. След него наградата получи покойният Георги Гемиджиев, а миналата година историкът Георги Абдулов.
В празничното си приветствие по случай 45 години от основаването на Основно училище „20 април“ директорът му Минка Ланджева съобщи, че изборът за носител на „Любородие“ тази година е бил между 3 предложения: РК „Традиция“, Читалище „Пробуда“ в с.Баня за активната му творческа дейност и учителя по български език и литература Стоян Панчовски за двете му книги, едната от които е изследване на панагюрския диалект. Петчленната комисия по избора на носител на „Любородие“, председателствана от зам.-кмета Матанова, единодушно решила тази година наградата „Любородие“ да бъде връчена на Регионален клуб „Традиция“ заради дейността му по съхраняване на българското и българщината, инициирането и организирането на възстановки за славни моменти от българската история. По случай 45-годишнината на ОУ „20 април“ председателят на клуба Методи Навущанов връчи на директора албум за 20-годишнината от основаването на Национално дружество „Традиция“ и брошура за дейността на клуб „Млад родолюбец“ от училище в Нова Загора с пожелание и в ОУ „20 април“ скоро да има такъв клуб.
Честването на патронния празник на ОУ „20 април“ и 45-годишнината от създаването му продължи с постановката „Българи от старо време“ на Драматичен театър „Р.Стоянов“ – Габрово. След нея на благотворителна вечеря учителите вдигнаха наздравица в ресторант „Каменград“.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.