събота , 20 април 2024

Конкурс „Не на цигарите! ”, голямата награда – екскурзия в Рим

Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с италианската Национална асоциация за борба с раковите заболявания (ANVOLT), за 18-ти пореден път организира международен конкурс за детска рисунка против тютюнопушенето.

Целта на конкурса е децата от най-ранна възраст да бъдат мотивирани за здравословно поведение „без тютюнев дим”. Право да участват в конкурса „Не на цигарите!“ 2014 г. имат деца на възраст от 5 до 11 години от цялата страна, съобщиха още от Регионалната здравна инспекция – Пазарджик.
Крайният срок за изпращане на рисунките е 5 май в Националния център по обществено здраве и анализи – София, бул. „Академик Иван Гешов”15.
Голямата награда е екскурзия в Рим. Останалите отличени от журито малки художници ще получат предметни награди. Резултатите от конкурса можете да научите след 13 май от сайта на НЦОЗА www.ncpha.government.bg.
Национално проучване на центъра, показва че над 50% от децата в страната ни са изложени на пасивно тютюнопушене в домовете си – пушат 45.7% от бащите и 39.0% от майките.
Все още голяма част от родителите омаловажават риска от пасивното тютюнопушене за здравето на детето, като продължават да пушат в негово присъствие или в помещения, в които „то прекарва най-малко време“, анализират здравните инспектори. Образованието на родителите и възрастта на майката са фактори, влияещи на това поведение. Родителите все още нямат достатъчно здравни знания за риска от излагането на цигарен дим и как да предпазят децата си от вредното му влияние. Най- разпространена практика за предпазване от вредното влияние на цигарения дим е „пушенето на балкона“.
От друга страна е доказано, че основната мотивация за започване на тютюнопушене при децата се определя от стремежа им да изглеждат като възрастни- чрез подражание. От тази гледна точка, най-действен е примерът на семейството. Натискът на връстниците и примерът на групата, с която детето се идентифицира, дори без да е неин член, също водят до възприемане на тютюнопушенето като приемливо поведение при съществен процент от подрастващите.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.