Водещи новини

Няма директива, която да ограничава износа на мед, каза евродепутатът Мария Габриел пред пчеларите

Близо два часа продължи срещата на евродепутата от ПП ГЕРБ Мария Габриел с пчелари от Панагюрище, Пазарджик и Пещера днес след обяд в камерната зала на панагюрския театър.

С производителите на мед Мария Габриел обсъди актуалните предизвикателства пред пчеларството в Европа, работата в Европейския парламент по Директивата за меда и голямата битка във висшата институция за директните плащания на сектора. Тя изрази своята убеденост, че идеята ще има бъдеще. Засегнати бяха и теми като високата смъртност при пчелите, грижата за тяхното здраве, ГМО, изключителната роля на опрашването на пчелите в хранителната верига, вносът на фалшифициран мед в Европа, въпросът за обединението на българските пчелари в асоциация, за да бъде гласът им по-силен, достойното заплащане на пчеларите… Високопоставеният гост съобщи пред пчеларите, че на 7 април 2014 година еврокомисарят по здравеопазване Тонио Борг организира конференция, посветена на здравеопазването на пчелите.
Евродепутатът от ПП ГЕРБ изнесе данни, че в Европейския съюз България е едва на девето място по производство на мед и е с най-ниска консумация на мед. На въпроса има ли регламентирани квоти за износ на мед отвърна, че на ниво европейско законодателство не съществува директива, която да ограничава износа.“Трябва да продължим да си популяризираме продукта“, пламенно заяви Мария Габриел и разказа какъв фурор е предизвикал организираният през декември 2012 година фестивал на българския мед в Европейския съюз.
Г-жа Габриел съобщи, че е гласуван регламент да има европейска лаборатория за изследване на пчелите и за целта вече е заделен  финансов ресурс. Очаква се лабораторията да стартира дейността си през 2015 год.
В дискусията с пчеларите се включи и народният представител от Панагюрище Христо Калоянов, по чиято инициатива бе организирана тя. Накрая на срещата председателят на пчеларско дружество „Акация“ – Панагюрище Стоимен Чуклев връчи на Мария Габриел програма за честване на 100-годишнината на дружеството, която ще е през октомври т.г.

Вижте още

Стоян Бодуров е назначен за зам.-кмет на Община Панагюрище

Днес ВриД кметът на община Панагюрище Петър Каменски представи на държавните и общинските служители в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.