Не е лесно да си шеф. Ивана и Иван – мениджъри за един ден в „Бунай“ АД

Като част от инициативата на Джуниър Ачийвмънт – „Мениджър за един ден”, днес десетокласниците Ивана Бобекова и Иван Грамчев от СОУ „Нешо Бончев“ бяха в „Бунай“ АД.

Там на тяхно разположение е бил Сашо Господинов от мениджърския екип.
В телефонен разговор Ивана Бобекова  разказа, че обиколката из фирмата е била изключително изчерпателна, а хората, които са се занимавали с нея и съученика й, са поднесли информацията по интригуващ  начин. „Видяхме много и различни неща от самия производствен процес, станахме свидетели на цял цикъл – от мъничките сферички до готовите за изпращане до клиента продукти. Имахме възможност да чуем мнението на хората, които работят с машините. Те бяха много добронамерени с нас и доволни, че се интересуваме от тяхната работа. Самата обиколка беше ново преживяване за нас, защото в нашето училище няма учебни практики“. На въпроса лесно ли е да си мениджър, Ивана Бобекова отвърна: „Не е особено лесно, защото трябва да се разбираш с хората, в детайли да познаваш тяхната работа, за да можеш да бъдеш съпричастен към възникващите проблеми и да даваш компетентно мнение за разрешаването им. Хората, с които работи мениджърът, трябва да му имат доверие и да разчитат на него, да го уважават, без да ги е страх“. За качествата, които смята, че трябва да притежава един мениджър, Ивана Бобекова сподели: „Мениджърът трябва да излъчва авторитет, но да е любезен, да бъде строг, но да не прекалява с властта си. Трябва поне за малко да е бил част от работния процес във фирмата, за го познава и да е наясно колко време е необходимо на един човек да изработи исканата от него норма за деня. По този начин страните няма да се пресилват взаимно и ще сe избягва напрежение. А когато такова възникне, мениджърът трябва да е способен да го тушира и да направи така, че емоционалното неразположение да не нарушава психологически микроклимат. Самата дума мениджър носи тежест, но не означава само да нареждаш на подчинените си, а да се вслушваш и в мнението на другите“.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.