понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Подрастващите най-често посягат на живота си

Общо 56 суицидни опита – реализирани и нереализирани, са регистрирани в област Пазарджик през 2013 г., съобщават от Регионалната здравна инспекция, които водят статистика от 2004 година.

 
Реализираните самоубийства през 2013 г. са 19 (със 7 по-малко в сравнение с 2012 г.), а нереализираните – 37 (с 4 по-малко).
Водещ суициден метод е отравянето с медикаменти – той заема 62,5% от всички използвани методи през 2013 година. Други методи са обесване – 23,2%, използване на огнестрелно оръжие – 7,1%, отравяне с химични вещества – 3,6%, хвърляне от високо и порязване с хладно оръжие – по 1,8%.
Продължава тенденцията по-често на живота си да посягат жители на градовете – 75 % за 2013 г. Семейните хора са водеща група в суицидните опити – 55,3%.
Разпределени по трудова заетост, през 2013 годината първо място заема групата на безработните жени, следвана от работещите мъже, учащи (девойки) и работещи жени. След тях се нареждат: мъже – пенсионери, домакини, учащи (младежи), жени и накрая безработни мъже.
Най-често място за извършване на опит за самоубийство е домът.
Тийнейджърите продължават да са една от водещите суицидни групи – опитите за самоубийства във възрастта да 18 години са с няй-голям дял – близо 20%, следвани от групите на 19-30 години и 41-50 години. За съжаление, от РЗИ Пазарджик споделят, че имат регистрирано едно самоубийство в тази група през годината.
Друга рискова група, очертала се в хода на изследването са млади ромки. Като причини за опитите си посочват любовни разочарования, несподелена любов, конфликти с родители, страх от наказание. Това говори за демонстративен характер на опитите и невъзможност за справяне с кризисни житейски ситуации.
В началото на миналата година националните медии разпространяваха информации, че България е първенец по самоубийства в Европа. Контекстът на съобщенията бяха публичните самозапалвания. През август Правителството прие Национална програма „Превенция на самоубийствата в България 2013-2018 г.“ и план за действие към нея. Основната цел на документа е да се намали честотата на опитите за самоубийство и на смъртността поради самоубийство. Специалисти припомнят, че предишната програма е изтекла през 2007 година и не е била изпълнена докрай.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.