четвъртък , 25 април 2024

Кметът се опита да откаже споразумение с Народния театър

Подписването на споразумение за сътрудничество между Народен театър „Иван Вазов”, Ротари клуб Панагюрище и Обшина Панагюрище снощи от повод за празнуване се превърна в неприятна изненада за представителите на организацията на бизнесмените и професионалистите.

Неочаквано кметът на общината Никола Белишки предложи Общината да излезе от споразумението, защото така или иначе изпълнявала записаните в него ангажименти. Позицията на градоначалника предизвика ротарианците и д-р инж. Лъчезар Цоцорков заяви, че местната изпълнителна власт трябва да преоцени позицията си, защото договор с Народния театър е чест и достойнство. Александър Гурари, който към момента е секретар на Ротари Панагюрище се изказа в същия дух, а екскметът Ясен Христов изрази огорчение, че се води такъв дебат. Христов сподели, че всички други могат да чакат, но не и най-добрите институции, сред които и „Иван Вазов”. Въпреки доводите си, че подобен документ може да повлече след себе си подобни, кметът все пак го подписа, променяйки срокът на ангажимента в него от 3 на 2 години, мотивирайки се, че може да гарантира за времето до края на мандата си.
Подписването на споразумението бе предшествано от представянето на Народния театър от неговия директор Павел Васев. Българският актьор и режисьор разви идеята си, че държавата се нуждае от концепция за развитие на културата за 30-50 години напред и тя трябва да е към децентрализиране и даване възможност на общините и малките населени места да се развиват. Васев даде примери за редица български писатели и художници, родили се в български селца. Впечатляващи се оказаха факти като работещата и до момента от първата половина на ХХ век сценична механизация, доскоро функциониралата противопожарна система от 4 резервоара с по 6 тона вода на покрива на Театъра, успешността на играните постановки – над половината от готвените спектакли са имали по над 100 представления.
Срещата с Павел Васев е връщане към традициите за срещи с изявени професионалисти, изтъкна в началото на вечерта президентът на Ротари Панагюрище доц. Атанас Шопов.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.