петък , 19 април 2024

Трябва да се говори за рака, можем да се самоизследваме

Всяка година на 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Това е една от малкото инициативи, в която целият свят застава обединен в битката срещу коварното заболяване.

 Инициативата е на Световната здравна организация към ООН, а целта е да повиши обществената ангажираност към опасната болест, която е един от основните фактори, причиняващи смърт в глобален мащаб.
Д-р Венета Котева, медицински онколог в „Централ Онко Хоспитал“ – Пловдив, първата частна онко болница в страната, посочва аргументи от дългогодишната си лекарска практика, с които развенчава 4-те основни погрешни схващания за болестта: „Ние не трябва да говорим за рак“. Неговоренето е свързано с народопсихологията. Българите са суеверни и смятат, че когато споменат злото, то идва. Властва и принципът „това на мен няма да ми се случи“. А трябва да се коментира това социално значимо заболяване, защото ракът е на второ място в ЕС като причина за смъртност след сърдечно-съдовите заболявания и честотата му тревожно нараства.
Няма признаци или симптоми на рак“. Това не е вярно и фактите го доказват. Много пациентки идват при нас след като са открили бучки на млечната жлеза при опипване, когато са били под душа или в легнало положение, посочва д-р Котева. При примес на слуз и кръв в изпражненията задължително трябва да се потърси лекар-специалист, защото може да са симптоми за тумор на дебелото черво. Нормално е всеки човек да се самоизследва.
„Нищо не мога да направя, за да се предпазя от рак“. Медицината не е безсилна – има карциноми, които са абсолютно лечими, особени когато са хванати в ранен стадий. Това е свързано с превенцията. Фамилните лекари трябва да се включат и да просвещават пациентите.
Мит 4: „Аз нямам достъп до лечение и превенция на рака“. Всеки може да си осигури превенция с адекватното съдействие на фамилния лекар. Всеки има достъп до лечение – има достатъчно болници и пътеки, които обхващат оперативното лечение, химиотерапията, лъчелечението.
Използвани източници:  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1212432,

Вижте още

Заболеваемостта от грип в област Пазарджик все още е под нивата за обявяване на грипна епидемия

Данните от последната седмица /15-21.01.2024 г./q подадени от сентинелните практики и генерирани от Информационната система …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.