четвъртък , 28 март 2024

Диплома за наученото през живота – вече е възможна

В живота си вероятно сте се научили на много неща– да шиете или поправяте дрехите на децата, да плетете пуловери, да лепите плочки в банята, да приготвяте чудесни торти, да инсталирате необходимия софтуер на компютъра си или сами да водите счетоводството на семейната фирма.

Първоначално като необходимост или като хоби, тези умения са се превърнали във Ваша професия, в занаят. Без да ходите в училище или университет, сами сте успели да натрупате знания, умения и компетентности, които са Ви превърнали в конкурентен професионалист. Това се е случило в неформална среда, чрез неформално/самостоятелно учене.
Валидирането е сравняване на знанията и уменията, придобити в живота, с изискванията на държавата за желаната от Вас професия.
Валидирането е възможно само за професии, които се изучават в професионалните гимназии. В тази връзка от Националната агенция по професионално образование и обучение съобщават, че списъкът с професии за обучение включва вече 239 професии с различна трудност, свързани с различни икономически дейности – туризъм, икономика, селско стопанство, строителство, социални дейности и други.
Подробна информация за валидирането може да получите в „Бюрото по труда”.
 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД ви поздравява с 3-ти март

„ОПТИКС“ АД ви поздравява с 3-ти март – национален празник на Република България! Нека светлият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.