Водещи новини

Спад в пътуването ни в чужбина, ръст на визитата на чужденци

Пътуванията на българи в чужбина през ноември тази година са с 2.9% по-малко спрямо регистрираните за същия период на миналата година, оповести сайтът pariteni.bg, позовавайки се на данни на Националния статистически институт (НСИ).

 Намаление на пътуванията е отчетено към Македония – с 29.7%, Обединеното кралство – с 14.1%, Турция – с 12.3%, Франция – с 10.9%, Сърбия – с 10.5%, Германия – с 8.1% и Италия – със 7.2%.
Увеличават се пътуванията към Гърция – със 17.2%, Румъния – с 10.2%, Австрия – с 3.7% и Испания – с 3.1%.
 Най-често пътуванията зад граница са с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия – 51.1%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия – 25.1% и със служебна цел – 23.8%. В сравнение с ноември 2012 година увеличение се наблюдава при пътуванията с цел почивка и екскурзия – с 29.9%.
През ноември тази година посещенията на чужденци в България са с 2.9% повече спрямо ноември 2012 година. Регистрирано е увеличение на посещенията по всички наблюдавани цели: за почивка и екскурзия – с 6.7%, служебна – с 2.9% и с други цели – с 0.1%.
 От общия брой чужденци, посетили България, най-голям е относителният дял на гражданите от Европейския съюз – 54.2%, като в сравнение със същия месец на предходната година се увеличават с 2.8%. Увеличение е регистрирано при посещенията на граждани от Италия – с 4.4%, Австрия – с 3.2%, Полша – с 2.6%, Гърция – с 2.5% и Германия – с 2.2%.
 Нарастват и посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ – с 2.9%, като най-голямо е увеличението на посещенията от Турция и Украйна – съответно с 8.3 и 8.1%.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.