понеделник , 6 май 2024
Водещи новини

Помощ от ЕС за съкратени работници в периода 2014—2020 г.

Помощта от Европейския съюз за съкратените работници ще продължи и след 2014 г. и ще обхване и нови групи работници, като например самостоятелно заетите лица и тези на временни договори.


Това може да стане по силата на предварително споразумение, постигнато между депутатите от комисията за трудови и социални въпроси и литовското председателство. Ако бъде одобрено в пленарна зала на 11 декември, новият Европейски фонд за приспособяване към глобализацията (ЕФПГ) ще влезе в сила от 1 януари 2014 година.
Европейският парламент настоя също да се разшири обхватът на ЕФПГ през бюджетния период 2014—2020 г., за да се осигури помощ за хората, които са загубили работата си в резултат на икономическата криза, както и в подкрепа на тези, които страдат от последиците от глобализацията, която е и основната цел на фонда. Прагът за задействане на подкрепа е 500 съкращения.
 По този начин ще се съфинансират активни мерки на пазара на труда (например за обучение и преквалификация, ориентиране) подпомагане на работниците, които са загубили работните си места, за да се реинтегрират на пазара на труда.
Припомняме, че Многогодишната финансова рамка /МФР/ за периода 2014—2020 г., одобрена от Европейския парламент, възлиза на 960 милиарда евро за поети задължения и 908 милиарда евро за плащания (при цени от 2011 г.).
Основна цел на МФР за 2014—2020 г. е да се избегне повтарящият се недостиг при плащанията, който затруднява Европейската комисия в изпълнението на нейните правни и финансови задължения през последните години. В тази връзка държавите членки се споразумяха да се добавят още 3,9 милиарда евро към бюджета за 2013 година.
Основно място заемат различните програми на ЕС за заетост и образование при младежите, като акцент се поставя и върху създаването на „Младежка гаранция“ в размер на 6 милиарда евро.
Общият размер на бюджета за 2014 година е  135,5 милиарда евро, като са добавени 500 милиона евро за плащания. Размерът на ангажиментите възлиза на 142,6 милиарда евро, в съответствие с предложението на Комисията по бюджетите.
За първи път бюджетът е по-нисък от този за предходната година с почти с 6%. Въпреки строгите икономии, повече средства са предвидени за политиките за растеж, научни изследвания, образование и иновации,  хуманитарна помощ в Близкия изток  и компенсиране жертвите на катастрофалните наводнения и сушапрез 2013 година.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.