Преносна газопроводна мрежа до Панагюрище

Пет нови споразумения за безвъзмездна помощ на стойност над 85 милиона евро бяха договорени в Лондон между Министерството на икономиката и енергетиката и  донорите на Международния фонд „Козлодуй”, съобщиха от икономическото ведомство преди повече от седмица.

Едно от тях е принципното съгласие за подпомагане на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници за изграждането на преносни газопроводни мрежи с автоматични газорегулиращи станции до Свищов, Панагюрище и Пирдоп, Банско и Разлог, уточняват от energyonline.bg. „Проектът е в съответствие с целите и приоритетите на Международен фонд „Козлодуй”, тъй като ще допринесе за намаляване на отрицателните последствия от затварянето на блокове от 1 до 4 на АЕЦ „Козлодуй” чрез значително намаляване на консумацията на електричество и подобряване на енергийната ефективност при крайните потребители, в частност в жилищния сектор”, пояснил енергийният министър Драгомир Стойнев.
От министерството отбелязват, че тази асамблея е последната, на която се вземат решения за проекти по т.нар. „неядрен“ прозорец, от който е част и довеждането на газопреносна мрежа до Панагюрище. За следващия период 2014-2020 г. средствата ще отиват само за извеждането от експлоатация на блоковете четирите блока в „Козлодуй“.
Кметът на общината Никола Белишки преди дни обясни, че инвестицията за Панагюрище ще струва около 3 600 000 лева.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.