събота , 20 април 2024

Отбелязаха 105 години от смъртта на поп Груйо Бански

105 години от смъртта на поп Груйо Бански бе отбелязана на 17 ноември от читалище „Пробуда – 1872” и Регионален клон „Традиция” с. Баня, съобщи секретарят на читалището Радка Мутева.

Цветя на паметника на легендарния заклинател на оборищенци поднесе и кметът на селото Стоян Ножделов.
Топовни гърмежи се понесоха над площада в селото, разказа Мутева и допълни – поп Груйо е символ на вярата  и победата, издигнал кръста и сабята в името на свободата, в името на поробена България. Готов да се пожертва за свободата на народа си, той остава да живее в спомените на бъдните поколения!
Историческа справка, предоставена от Мутева, разкрива „Поп Груйо живял 72 години. Преди смъртта си той нарежда: Няма да ме оставяте да стоя умрял през нощта в черквата (какъвто бил църковният ритуал), и да ме погрибате в двора на черквата, та всички селски кучета и котки да прескачат гроба ми, а ще ме погребете на Оборище или в селските гробища при народа!” Неговите съвременници от с.Баня и Панагюрище не възприели първото му желание да бъде погребан на Оборище, а го погребали в банските гробища.
Години са минали оттогава, но поп Груйо остава да живее с онова, което не умира и е вечно – пламъка на родолюбието, любовта към нашата бащина земя и свободата, която се получава с кръв.”

Вижте още

Жив си в нас, Апостоле!

Със свеждане на глава и минута мълчание десетки граждани на Панагюрище днес изразиха своята признателност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.