Шест непълнолетни били с риск да изоставят бебетата си

Сигналите за риск от изоставяне на деца на ниво родилно отделение в община Панагюрище от началото на годината до момента са 13, съобщи за oshtepan.com директорът на отдел „Закрила на детето” в дирекция „Социално подпомагане” Димитрана Караатанасова.

Шест от майките са били непълнолетни. И за шестте случая е била информирана Районната прокуратура, защото се касае за непълнолетни лица и незаконно съжителство.
При девет от сигналите превенцията от изоставяне е успешна и бебетата се отглеждат в семействата си, като социалните работници активно работят по всички случаи. С изключение на непълнолетните майки, при останалите се е касаело за изоставянето на родено от тях трето или четвърто дете. В другите четири случая, в които превенцията не е дала резултат, две от децата са настанени в приемни семейства, а други две в дом за медико-социални грижи във Ветрен, защото към момента на раждането им не е имало свободни приемни семейства. Във всички случаи спазваме регионалния принцип, за да бъдат децата в максимална близост до биологичните си родители и така да бъде по-лесна реинтеграцията им, когато това е възможно, уточни Караатанасова. В случаите, когато майки от други области раждат бебета и за тях има риск от изоставяне, се търсят варианти на територията на областта, в която те живеят.
Данни за област Пазарджик пред пазарджишкото радио „Фокус”бяха изнесени през седмицата от директора на Неонатологичното отделение в областната болница, че от началото на годината там са били изоставени 35 новородени, като само за миналата седмица случаите са били пет.

Вижте още

Община Панагюрище на 14 март е домакин на Концерт с кауза на група „СПРИНТ” и приятели

В ПОДКРЕПА НА ХОРАТА С РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ И КАУЗАТА „ЗА ПОВЕЧЕ БЪЛГАРСКА МУЗИКА В НАЦИОНАЛЕН …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.