Водещи новини

Япония подкрепя България в стратегията за енергийна ефективност

Япония ще представи предложението си за „Умно общество 2020“в подкрепа на повишаване енергийната ефективност в България на 27 ноември в столицата

в сградата на Българската търговско-промишлена палата в София, ул.„Искър“ 9. Икономическата лекция ще изнесеексперт от един от най-големите производители на електроуреди в Япония.По време на лекцията ще бъдат дискутирани проблемите, свързани с изменението на климата, пестенето на енергия, индустриалното развитие, основната концепция на „Умна обществена мрежа“ и други модерни проекти, по които вече се работи в Япония. Целта е да бъдат представени технологии от Япония, както и примери за вече започнати проекти в трети страни на местно ниво като тези в Лион, Франция, и Малага, Испания. Гост лектор ще е Фумитоши Емура ─ ръководител на отдел „Насърчаване на бизнеса към интелигентно управление на търсенето, умни градски проекти и бизнес проекти за социална иновация“ в „Хитачи“.
„Умното общество“ е едно от предложенията в изграждането на стратегията на българското правителството за повишаване на енергийната ефективност.„Умнотообщество“дава възможност за оптимизация на предлагането и търсенето на енергия от възобновяеми източници, за ефективно използване на електроенергията чрез прилагане на „интелигентна мрежа“, както и за наблюдение на потреблението на енергия в дома чрез използването на „интелигентни датчици“. То представлява комбинация от различни технологични мерки за постигане на нов вид обществена инфраструктура.
Лекцията се организира от Посолството на Япония със съдействието на Българската търговско-промишлена палата като част от 24-тите Дни на японската култура в България.Те започнаха в началото на октомври и при откриването им приветствие е имало от българския министър на културата, японския посланик и Петър Башикаров, председател на клуба на приятелите на Япония в България.Петър Башикаров години наред преди 1990 г. е работил в Япония, после беше народен представител. На парламентарните избори през 2001 г. общинската организация на БСП в Панагюрище издигна кандидатурата му за народен представител, противопоставяйки се на решението на висшето партийно ръководство при подредбата на партийната листа на БСП в 13 МИР – Пазарджик. Тогава Петър Башикаров „игра“ самостоятелно, извън листата на БСП в 13 МИР, и спечели над 2000 гласа в областта, които обаче не му стигнаха да влезе в Народното събрание отново. Оттогава Петър Башикаров е формално извън политиката. В интервю за в-к „Оборище“ след оповестяване на резултатите от изборите Петър Башикаров заяви: „Когато печелиш, не знаеш какво губиш, и когато губиш, не знаеш какво печелиш“. Петър Башикаров нееднократно е бил фигурата, благодарение на която в Панагюрище са идвали мнозина представители на японския бизнес, включително и японския посланик преди години.Благодарение на Петър Башикаров преди 10-ина години Панагюрище бе избран за един от 5-те града, в които да се посадят известните по света със своите красиви цветове японски вишни. Посадените дръвчета бяха около 50 броя, но оцеляха не повече от 5. Две от тях са в двора на ЦДГ „Брезичка“ – Панагюрище, в която за подобряване на енрегийната ефективност Япония помогна с десетки хиляди левове.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.