Вдигнаха високо летвата за следващите издания на конкурса

Високо оперно майсторство показаха финалистите на галаконцерта на Първия международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай”. Всички 13 лауреати получиха бурни аплодисменти на 30 октомври вечерта.

Финалът на спектакъла започна така, както бе открит конкурса – с представяне на Елена Николай на фона на нейно изпълнение. Кратки биографични данни за една от примите на българската опера, която е имала Панагюрище за свой роден град, поднесе и водещият Мариус Донкин. Прочетен бе поздравителен адрес от министър-председателят Пламен Орешарски. Своите приветствия бяха отправили и от Софийската филхармония, „Асарел-Медет” АД, Националната музикална академия, народният представител Христо Калоянов. Припомнено бе, че в конкурса са взели участие 41 изпълнители от 23 до 33 години от девет държави, че надпреварата е преминала в два тура и всички творби са изпълнявани в оригинал със съпровод на пиано.
13 финалисти споделяха своята магия повече от час заедно с безупречните изпълнения на Държавна опера Стара Загора и диригент Григор Паликаров арии от опери. Силвия Ангелова се представи с ария от операта „Севилския бръснар” на Росини, Томас Хамфрис с ария от „Дама пика” на Чайковски, Гиргина Гиргинова с ария от „Иван Сусанин” на Глинка, Йована Чурович с ария от „Сицилианска вечерня” от Верди, Димитър Арнаудов с ария от „Бал с маски” на Верди, Костадин Мечков с ария от „Дон Жуан” на Моцарт, Мария Жекова и Мая Миятович с арии от „Трубадур” на Верди, Александър Носиков с ария от „Фауст” на Гуно, Делян Славов с ария от „Атила” на Верди, Доротея Доротеева с „Албена” на Парашкев Хаджиев, Вера Гиргинова с ария от „Травиата” на Верди и Беса Лугичи с ария от „Ернани” на Верди. Изпълненията бяха и в чест на 200-годишнината от рождението на гения на операта – Джузепе Верди, роден на 10 октомври 1813 година.
Стартовото издание на Международния конкурс за млади оперни певци вдигна високо летвата за следващите му издания, които родната публика несъмнено ще очаква.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.