Конкурсът за млади оперни певци започна

Като „историческо начало” определи Първия международен конкурс за млади оперни изпълнители „Елена Николай” зам.-кметът на община Панагюрище Галина Матанова.

С този конкурс не само популяризираме културните традиции, но и отваряме още по-широки хоризонти, каза тя, преди да представи квалитетното журито и неговия почетен член Бруна Балиони, известна в оперните среди по света.
Дано подобни събития има по-често в повече градове на България, а не само в столицата, пожела председателят на журито доц.Христина Ангелакова и благодари на Община Панагюрище, че е направила нея и колегите й „съпричастни на този исторически момент”.
Преди да обяви официално старта на конкурса, кметът на общината Никола Белишки ритуално връчи букет на всеки един от професионалното жури. Той пожела този конкурс да стане част от „културната туристическа карта на България”.
Жребият по видове бе теглен два часа преди официалния старт, за да имат възможност участниците в конкурса да репетират с корепетитор на сцена. Първи пя Руслан Бут, представен като украинец от Казахстан. След неговото първо изпълнение част от публиката бе приканена от организаторите да напусне театралната зала, за да не се вдига шум и по този начин да се пречи на журито при оценяването.
В първия тур, който се проведе до късно вечерта днес, участниците в конкурса трябваше да изпълняват една ария с кабалета или ария от централна партия (по избор) и задължително ария от опера на В. А. Моцарт. Резултатите от пърния тур се очаква да бъдат обявени в 20:30 часа.
Из музикалните среди в Панагюрище оценките бяха, че нивото на младите оперни певци е много добро.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.