Водещи новини

Умират ята лястовици

„Стотици лястовички тези дни се завръщат, треперят и умират…С нищо не можем, да помогнем… Писах къде ли не… Никой не ми отговори. На терасата ми в „Св.Св. Констнтин и Елена“ също има накацали десетки ЛЯСТОВИЧКИ – треперят, гушат се една в друга… А те отдавна отлетяха… Какво става, знае ли някой? Цели ята… Не знам вече къде да пиша!.”

Това съобщение по facebook получих преди седмица от приятелка, която от няколко години живее в хотел в черноморския курорт „Св.Св.Константин и Елена”. За мнозина темата сигурно е незначителна, но нека не забравяме, че лястовиците в България са защитени със закон.
За не малко българи лястовичката е олицетворение на доброто и е посредник между хората и Бога, между живота и смъртта Прелитаща всяка година над морета и океани, тя сякаш свързва два отделни свята – единият на родната земя, а другият на далечното чуждо море. Освен това всички я приемаме като  предвестник на пролетта и възраждането на живота.
Какви са причините за умираците в курорта „Св.Св.Константин и Елена” ята лястовици, аз не бих могла да знам. Но и за мен фактът е тревожен и дано занимаващите се с опазване на околната среда предприемат мерки.
В различни източници се посочва, че в България има три вида лястовици, като най-разпространена е селската, която пристига у нас в средата на април, прелитайки над 10000 км от зимните си квартири в Южна Африка.
През май повечето от селските лястовици вече са започнали да гнездят. В ранния септември селските лястовици са готови за есенната миграция, но някои остават и през октомври. Лястовиците от различните части на Европа летят към Африка по различни въздушни пътища. Повечето от нашите птици прелитат над Гърция и Западна Турция, пресичат Средиземно море и по долината на р. Нил през Сахара продължават на юг.Градският вид лястовицаотлита на юг по-късно – през октомври, и зимува в Египет, Судан и Югоизточна Азия. Много от прелитащите лястовици загиват по пътя от глад. Ако оцелеят, могат да живеят до 16 г.
В свободната енциклопедия Уикипедия пише,че: „Лястовиците са около 80 вида, разпространени по цялата суша, без вечнозелените области; най – много видове се срещат в Африка.Изключително бързи и маневрени летци, развиват скорост до 120 км/ч.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.