понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Отчитат все по-малко нерегламентирани сметища

Взаимодействието с общините и кметствата в област Пазарджик при решаване на случаи с нерегламентирано изхвърлени отпадъци на неразрешени места е добро, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Няма констатирано бездействие от страна на отговорните лица по отношение на образувани нерегламентирани сметища.

Общините са създали системи за контрол на дейностите с битови и строителни отпадъци и въвели йерархия при управлението им, констатират проверки на РИОСВ-Пазарджик от началото на 2013 год.
От януари до септември експертите са извършили 44 проверки по чистотата на населените места и републиканска пътна мрежа във всички общини. Дадени са 17 предписания за почистване, от които 16 са изпълнени. В резултат на ефективен превантивен и последващ контрол са почистени 34 локални сметища, възстановени са качествата на 113 дка. земеделски земи, почистени са крайпътни участъци на републиканската и общински пътни мрежи и входно-изходни зони на населени места в общините: Пазарджик, Велинград, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Батак, Брацигово и Септември.
Нерегламентираното изхвърляне на боклуци от години е проблем за местните власти, които са държани отговорни за некоректното отношение на част от гражданите си. Има случаи, в които едни и същи места да се е налагало да се почистват многократно. Средствата за премахването на минисметищата обаче са за сметка на всички.

Вижте още

Търсене на решение на проблеми, но и желание за доброволчество в приемните дни на кмета

Недоволство от предоставяните през последните години социални услуги на деца с увреждания;  жалби заради липса …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.