Водещи новини

За първи път – Екс-пушачите са неудържими

Тази година на 26 септември се организира за първи път в цяла Европа събитието Ден на Екс-пушача, което е част от кампанията на Европейската комисия „Екс-пушачите са неудържими”. Целта е да се мотивират младите хора на възраст 25 – 34 г. да направят първата крачка към живот без цигарен дим, използвайки позитивни послания.

В Деня на експушача утре от Регионалната здравна инспекция Пазарджик в партньорство с Общинска администрация Пазарджик организират безплатно измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи. Кампанията ще се проведе от 10.00 до 16.00 ч във фоайето на общината.
Една трета от европейците все още редовно палят цигара, а много хора продължават да умират от заболявания, свързани с тютюнопушенето. Това е не само човешка трагедия, а и основен здравословен и социално-икономически проблем. Той поставя голяма тежест върху системите за обществено здравеопазване и лишава Европа от работната сила, от която тя има нужда, за да бъде конкурентоспособн, припомнят още от здравната инспекция.
Отбелязването на „Деня на екс пушача“ е в чест на бившите пушачи, които са горди и непобедими модели за подражание на онези, които се опитват да спрат да пушат.
На пушачите ще бъде предоставена възможност активно да потърсят подкрепа в борбата си с цигарите чрез регистрация в основния иструмент на кампанията – iCoach (www.exsmokers.eu) –безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите(попълване на въпросник за пушачи). За участниците са предвидени подаръци и информационни материали.
Кампанията „Екс пушачите са неудържими” ще продължи на 30 септември в пазарджишкото Сдружение „Бъдеще”, където от 14.00 ч ще бъде извършено безплатно измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и ще бъде изнесена лекция за ползите от отказване от тютюнопушенето.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.