Ангела Меркел пак спечели

Християндемократическият съюз в Германия, ръководен от Ангела Меркел, спечели изборите в Германия. Според прогнозните резултати, излъчени след 19.00 часа по обществената телевизия ARD, партията на досегашния германски канцлер има близо 42%.

Политически анализатори припомнят, че подобен резултат е имало само по времето на Хелмут Кол през 1990 г., когато християндемократите печелят 43.8%.
В България емоцията на изборната вечер за 18 Германски Бундестаг споделиха над 100 човека от различни сфери и нива в йерархията, поканени от Посолството на Германия в София. Сред тях бе и Павлина Вайсилова, управител на медийното общинско търговско дружество „Оборище” ЕООД и главен редактор на вестник ”Оборище” от октомври 1994 година.
При посрещането домакините на събитието предложиха на гостите да дадат прогнозните си резултати за 5-те водещи партии в Германия. Минутки след 19.00 часа българско време трима, дали приблизително най-точни проценти, получиха подаръци от Негово Превъзходителство Матиас Хьопфнер, Посланик на Германия в България. Гостите на Посолството на Германия имаха възможност да опитат не само от хубавата бира, а и от някои германски специалитети.
По обществената телевизия Ангела Меркел сподели, че спечеленото е „супер резултат”, но въпреки това бъдещето правителство ще е коалиционно.
Единствените избори, на които християндемократите печелят абсолютно мнозинство, са през далечната 1957 година, когато начело на партията е Конрад Аденауер.
Германия е гръбнакът на икономиката в Европейския съюз и държавните мъже очакват с нетърпение окончателните резултати.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.