Водещи новини

Продължава интересът към приемната грижа

На 29 юли т.г. четвърто дете е настанено в утвърдено професионално приемно семейство по проект „И аз имам семейство”, по който община Панагюрище работи. Настаняването на бебе на 10 дни се извърши със заповед на директора на Дирекция „Социално подпомагане” в град Панагюрище, а кметът на община Панагюрище сключи договор за грижи на дете, настанено в приемно семейство, както и договор за отглеждане на дете от професионално приемно семейство, съобщи за oshtepan.com ръководителят на проекта Пепа Парпулова.
Друго утвърдено приемно семейство скоро ще приеме в дома си две деца, с които от повече от 1 месец

се правят задължителните опознавателни срещи. И четирите настанени досега деца са по спешност, на възраст от 0 до 3 години, уточни Парпулова.
Общо 5 са утвърдените професионални приемни семейства до момента по проекта, а в началото на септември се очаква Комисията по приемна грижа към Регионалната дирекция „Социално подпомагане” Пазарджик да утвърди още две.
Проектът „И аз имам семейство” стартира през януари миналата година, като реално дейностите по подаване на заявления от кандидатите започна през септември.
От Общината информираха, че продължава приемането на заявления от лица/семейства за кандидатстване за доброволна или  професионална приемна грижа. Социалните работници от екипа по приемна грижа провеждат проучване, оценяване и обучение на кандидатите и изготвят социален доклад, който се внася в Комисията за приемна грижа – гр. Пазарджик за утвърждаване. За отглеждането и възпитанието на настаненото дете приемният родител получава месечен бюджет за издръжката му, а професионалният приемен родител получава и възнаграждение.
Целият процес от подаване на заявление до утвърждаването трае около 3-4 месеца. Благодарение на социалните работници от отдел „Закрила на детето” към дирекция „Социално подпомагане” – Панагюрище, настаняването на деца в приемното семейство се извършва възможно най-бързо при отчитане на потребностите на детето и възможностите на приемното семейство да ги приеме.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.