Водещи новини

„Училищен плод” и за най-малките в детските градини

Повече деца ще бъдат обхванати от програмата „Училищен плод“. Това предвиждат промени в схемата за предоставяне на плодове и зеленчуци в учебните заведения, одобрени на заседание на Министерския съвет.
Плодове по програмата ще получават вече и децата от първа и втора група в детските градини. Ако има отсъстващи, плодовете и зеленчуците ще бъдат разпределяни между другите деца и няма да

бъдат връщани както досега.
Промените предвиждат облекчаване на режима за доставчиците и по-ясни правила по отношение на графика. Предвидено е и изискването плодовете и зеленчуците да се раздават в опаковки, които да ги предпазват от замърсяване.
Схемата „Училищен плод“ се прилага от 2010 година, като първоначално са обхванати 118 694 деца от 478 училища и детски градини, а през тази учебна година ще бъдат обхванати 180 000 деца от 1300 учебни заведения.
За тази учебна година за програмата ще бъдат предоставени със 700 000 евро повече заради успешното усвояване на европейските средства през предишните години.
В същото време от Държавен фонд „Земеделие“ обявиха, че от днес започва приемът на заявления за участие в програмата. Крайният срок за кандидатстване е 20 септември.
Кандидатите са обособени в три групи. В първата са учебните заведения, във втората – доставчиците и производителите, а в третата – общините, които кандидатстват за учебните заведения на тяхна територия.
Доставката на плодове и зеленчуци ще започне на 1 ноември и ще продължи до 31 май. Децата могат да получат ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути и киви, а от зеленчуците – домати, краставици и моркови. 
Образователната мрежа на община Панагюрище включва шест училища и девет детски градини, както и четири подготвителни групи към учебни заведения. Общо учениците в училищата за учебната 2012/2013 г. са били 2207.
Използвана е информация на offnews.bg

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.