Международен ден на леворъките

Днес, 13 август, се чества Международния ден на леворъките, а начало на празника е поставено през 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.
Около 10% от населението на земята е

левичари. Има и хора, които могат да си служат еднакво добре с двете ръце (амбидекстрите), въпреки че е рядко срещано. Има повече мъже левичари, отколкото жени левичари (5,24% мъже, 4,76% жени). 
Учените преди са вярвали, че изборът за доминиращата ръка се получава по наследство. Изследване през 1998 от James McDeveitt University, Oklahoma разкрива, че, ако двамата родители са левичари, има само 26% шанс детето да е левичар (Само 10% от населението са левичари). Това показва, че гените  може да не играят толкова голяма роля при избора на доминантна ръка.
Част от проблемите са, че повечето уреди и инструменти са направени за десничари. Затова повечето левичари са принудени да се научат да ги ползват с дясната си ръка. Тъй като в повечето езици посоката на писане е отляво надясно, писането е много по-лесно за десничари, но за левичарите е по-трудно, тъй като за тях би било по-лесно да се пише отдясно наляво.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.