Дъжд от „падащи звезди” тази нощ

Дъжд от „падащи звезди” –  Персеиди* ще наблюдаваме тази нощ. В небето ще могат да се видят по около 100 бели и бързи метеора на час. Това предаде БТА, позовавайки се на Пенчо Маркишки, сътрудник в Института по астрономия към Българска академия на науките.
*Персеидите са богат метеорен поток, чието родителско тяло е кометата Суифт-Тътъл. Както всички метеорни потоци, те носят името на съзвездието, в което

се намира радиантът им. 
Т. нар. „падащи звезди“ са метеори и нямат нищо общо с истинските звезди, акцентувал Маркишки. Персеидите, както и всички останали метеорни потоци, са остатъци от опашката на комета, минала през вътрешната част на Слънчевата система. Под действието на слънчевите лъчи от ядрото на приближаващата се комета започват да се отделят частици, пара, газ и прах. Те образуват опашките, с които са известни кометите, като дължината им е милиони километри. 
След минаване на кометата – в продължение на десетилетия и дори столетия, частици от опашката й продължават да се разсейват в пространството. Обикаляйки Слънцето, в определени периоди от годината Земята минава през някои от облаците, оставени от преминали комети. Тогава се наблюдава и повишеният брой „падащи звезди“. 
Тези частици – остатък от кометите, навлизат в атмосферата ни с доста висока скорост, светят за кратко и изгарят, преди да достигнат повърхността на Земята.
През 2011 година, както и миналото лято, условията за наблюдение на Персеидите са били неблагоприятни заради пълната Луна, но тази вечер (12 срещу 13 август 2013 г.) има прекрасна възможност за наблюдения, подчертал ученият.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.