Съветниците ще променят Правилника си за работа

Вече има постъпили предложения от общински съветници за промяна в Правилника за работа на местния законодателен орган.

Това оповести на редовната си пресконференция председателят на ситипарламента Веселина Зумпалова-Ралчева на 31 юли.
Една от промените ще бъде въвеждането на „устно становище” от страна на изпълнителната власт. Общинският съветник от ГЕРБ Томи Наплатанов мотивира предложението със стремежа представител на кметския екип да присъства на заседанията на постоянните комисии към Общинския съвет. „Никой не е казал под каква форма да е становището на изпълнителната власт”, каза Наплатанов и допълни, че заседанията на комисиите се протоколират, в тях се вписват и изказаните становища, така че няма как нещо да бъде променено или подменено след това.
Бавенето на становища с месеци не е от полза на никого, каза и Веселина Зумпалова-Ралчева. Съгласно чл.20 от Закона за местното самоуправление и местната администрация Общинският съвет определя политиката за изграждане  и развитие на общината във връзка с осъществяването на дейностите по чл. 17, както и на други дейности, определени със закон.”
В чл.22, ал.1 от същия закона е записано, че  „Актовете на общинския съвет се изпращат на кмета на общината и на областния управител в 7-дневен срок от приемането им. Ал.2 пък допълва, че „Актовете на общинския съвет се разгласяват на населението на общината в срока по ал. 1 чрез средствата за масово осведомяване, чрез интернет страницата на общината и по друг подходящ начин, определен в правилника по чл. 21, ал. 3. Оспорването, спирането, отмяната или потвърждаването на оспорените актове на общинския съвет се разгласява по същия ред. Актовете на общинския съвет се обнародват в „Държавен вестник“, когато това е предвидено със закон.”

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.