петък , 19 април 2024

Жив е той! Жив е …

Панагюрище. 2 юни 2013 година. 12.00 часа. Вой на сирена.
На пл.”20 април” мнозина панагюрци, сред които и татковци с малки деца, спират да се движат.

Част от клиентите на кафенетата по центъра се изправят, а сервитьорки застават почти мирно… Всички те отдават почит на Христо Ботев, на ония знайни и незнайни българия, загинали за свободата и независимостта на България.
20-ина минути преди това близо до Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци” над 20-ина души, сред които половината са общински съветници от ПП ГЕРБ начело с кметския екип, от групата „За Свободна община” и БСП, са се събрали, за да се поклонят пред героизма на предците си, жертвали всичко свидно в името на своя идеал – Отечеството.
Кратка ретроспекция за делото на младия, но влюбен в Отечеството си революционер, Христо Ботев прави председателят на Общинския младежки съвет Стиляна Пенева. Следва минута мълчание и свеждане на глави, а след това поднасяне на венци и цветя от кмета на общината Никола Белишки, народния представител Христо Калоянов, Общински съвет – Панагюрище, съветници от трите политически групи, училища, женско дружество „Райна Княгиня”, Медиен център „Оборище”…
Мир и тищина цари из Панагюрище на 2 юни след воя на сирената. Но трицветното българско знаме пред къщата музей на Райна Княгиня напомня, че денят е различен, че „Жив е той! Жив е…”, че
„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…”

Вижте още

Жив си в нас, Апостоле!

Със свеждане на глава и минута мълчание десетки граждани на Панагюрище днес изразиха своята признателност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.