847 пожари през 2012-та, докладваха превантивните мерки за 2013-та

Предприетите превантивни мерки за предотвратяване на пожари в горски и полски фонд на територията на област Пазарджик, докладваха представителите на общини и директори на държавни институции на временно изпълняващия длъжността областен управител Ваня Минкова.

Информацията е на Областната администрация.
Съгласно Заповедта на областния управител в пожароопасния сезон се забранява паленето на стърнища, извършването на огневи работи, пушенето в непосредствена близост до узрели житни блокове, фуражи и площадки.
Комисар Иван Панайотов, началник на Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, е представил анализ на възникналите пожари през летния сезон на 2012г. За периода от 01.05.2012 г до 31.10.2012 г. на територията на област Пазарджик са възникнали 847 пожара, спрямо 694 пожара през 2011 год.
В отрасъл горско стопанство са възникнали 14 пожара с материални загуби, което е с 8 повече от 2011 г. Унищожена е 205.3 декара иглолистна гора и 5 декара смесена гора.
Най-много пожарите са били в община Пазарджик – 388, най-малко в Ракитово – 2. В Панагюрище те са 49. Част от мерките, които могат да се приложат за намаляване и ограничаване на пожарите в горски и полски фонд, са:
1.Почистване на сервитутните ивици на пътните, железопътните трасета и далекопроводите.
2.Организиране на наблюдение и оповестяване с технически средства на възникналите произшествия.
3.Упражняване на стриктен контрол от страна на служителите, упражняващи държавния противопожарен контрол, охранителна полиция и горска стража върху пастири; граждани, добиващи гъби, билки и други; туристи и летуващи в необособени за лагеруване територии.
4.Ангажиране на органите за местно самоуправление по ускоряване на  процеса по създаване на доброволни формирования по места, оборудването им с технически средства и използването им.

Вижте още

Момче е първото бебе за 2024 година, момиче е последното за 2023-та

Христо Ангелов Чочев е първото бебе, родено в МБАЛ „Уни Хоспитал“ за 2024 година. Той …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.