Стълбите като препятствие

Първият образ на стълба е от преди 10 000 години. Той няма нищо общо с днешните стълбища, но оттогава до днес освен съоръжение, осигуряващо достъп до дадено пространство, то е и символ за напредък или пропадане в живота изобщо.

Така е за повечето хора, но не и за всички. Не и за онези, които не могат да се придвижват сами и са зависими най-често от колички, в това число и малките деца. И ако за тях проблемът решават родителите им, то за възрастните, приковани в столовете на колела, въпросът е от решаващо значение.
Често докато проходят малчуганите, майките им развиват сериозна мускулатура на ръцете си, защото им се налага да преодоляват най-различни неудобства по улиците. Много от порастналите деца с увреждания обаче нямат този късмет и трябва да разчитат на себе си. А това е почти невъзможно, защото дори едно стъпало, каквото се явява обикновено тротоарът, ги затруднява.
От години се говори за т.нар. достъпна среда. Вече я има, но в крайно недостатъчен вид. Такава е ситуацаията в цялата страна. Това е една от причините от Европейския съюз да отправят изискване за изграждането й. Възможността това да се реализира за българските общини са проектите по схемата „Зелена и достъпна градска среда”. Панагюрище спечели такъв и има подписан договор за осъществяването му. След края му трябва да има „достъпна архитектурна среда”, с всички предвидени за рехабилитация обекти.
Ако темата ви се струва неважна, опитайте поне за час да седнете в инвалидна количка и да се придвижвате. 99% от вас ще променят мнението си.

Вижте още

Обучителна визита в Норвегия по проекта „Активни граждани за енергийно независими общини”

От 17 до 20 април заместник-кметът на община Панагюрище инж.Стоян Бодуров е на обучителна визита …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.