понеделник , 13 май 2024
Водещи новини

104 години празнува Мария Михова


На 17 май Мария Михова от с.Оборище навърши 104 години, а ден след това го празнува
, заобиколена от най-близките си – дъщерята Цеца, зетя Илия, стогодишната й сестра Магдалена, племенници.

На рождения й ден портичката на къщата, построена от дъщерята и зетя, бе широко отворена. Столетничката явно очакваше гости. Дори неканени, но сещащи се за нея.
Заварвам я свита на същото място и същото столче, където и миналата година на 17 май – до телевизора. Но от сутринта няма ток, кахъри се баба Мария, която обича да слуша новините. Гостувам й точно на рождения ден в следобедните часове и я питам с какво чувство се е събула тази сутрин. „Като всеки път, но малко ми е неспокойно”, отговаря рожденичката и обяснява защо. „Мисля, баба, за целия свят. Страшно е. Мир трябва да има по света, не война, не лицемерие. Яд ме е, че не гласувах. Всички трябва да са задружни, за да тръгне на по-добре. Аз имам унуки и за тях мисля. Чета и книги, и там пише „обичай хората, обичай и себе си”.
На въпроса колко й е пенсията и дали й стига, баба Мария отвръща, че е под 160 лева, но се справя, защото не й трябват много, „по-важното е за младите да има, че дока е млад човек повече харчове има”. Зетят Илия се намесва с думите: „Аз не помня тя да е ходила на доктор. Преди повече от 10-ина години си счупи ръката в градината, исках да я закарам да я гипсират, но тя не иска. Ръката й мина. Ма по-интересното е, че сестра й, близначката, която почина, си счупи същата ръка, на същото място и също не ходи на доктор”.
Мария Михова е дълбоко вярващ в Бог човек, но е и бунтар. Дъщеря й Цеца си спомня, че, когато била много малка, карали майка й да влезе в ТКЗС-то. Тя обаче не се съгласила и затова щели да я интернират. „Сигурно не го направиха заради татко, че той беше много добър и с всичко се съгласяваше”, спомня си леля Цеца. Тя разказва, че заради ТКЗС-то майка й писала писма до и до Антон Югов, и до Вълко Червенков, и до Тодор Живков. Имала положителни отговори и от тримата. И се разминала с интернирането.
За рождения ден на баба Мария зет й Илия бе купил торта и тя от раз духна свещичките, пожелавайки си здраве. „Друго какво…, другото си от нас зависи”, убедена е столетничката.

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.