четвъртък , 9 май 2024

Денят на Европа

Днес отбелязваме Деня на Европа. 9 май е обявен официално за празник преди 28 години в Милано по време на среща на високо равнище на ръководителите на страните от Европейския съюз. 

С декларация, прочетена през 1950 година в Париж от външния министър на Франция Робер Шуман, се поставя началото на единна Европа. В нея той призовава да се обедини производството на въглища и стомана на Стария континет. Целта е да се създаде обща федерация и да се предотвратят евентуални нови военни действия. Идеята се приема от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург. Година след призива на Шуман се подписва и договор, който учредява първата Европейска общност за въглища и стомана. В България 9 май е обявен за Ден на Европа с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005г. 
Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута. Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност. Тези ценности намират израз в икономическо и социално развитие с екологични и регионални измерения, които гарантират достоен жизнен стандарт на всички граждани. В Панагюрище Денят на Европа ще бъде отбелязан с общински празник под надслов „Деца на Европа“ в Обединен детски комплекс.
На 9 май руснаците и народите на бившия Съветски съюз пък отбелязват Деня на победата на Великата отечествена война през 1945г. На 8 май 1945г. Германия подписва пакт за безусловна капитулация със Съюзническите сили. По изрично настояване на Йосиф Сталин ден по-късно началникът на генералния щаб на Вермахта, фелдмаршал Вилхелм фон Кайтел, подписва отделно германската капитулация само със СССР. В чест на празника, днес, 9 май, в 17 часа ще бъдат поднесени цветя пред вечния огън на мемориалния комплекс „Априлци“.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.