понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Японските вишни прецъфтяха

Двете японски вишни в двора на Целодневна детска градина „Брезичка” в Панагюрище цъфнаха рано тази година и вече прецъфтяха.

Двете дръвчета са сред единиците, които оцеляха от дарените на община Панагюрище преди около 10 години от японската организация „Джайка”. В Япония цъфтенето на японските вишни е на изключителна почит и е аспект на националната култура. За целта има дори обичай Ханами вековна практика да се прави пикник под цъфнали вишневи дървета.
Този обичай е бил първоначално ограничен само за елита на императорския двор, но скоро се разпространява и в самурайското общество. На по-късен етап вече е било популярно и се е практикувало и отобикновените хора. За да бъде насърчена и популяризирана тази практика, са били засадени големи  площи с вишневи дървета.
В тези красиви вишневи градини по време на цъфтенето хората и днес съзерцават.
За японската културна традиция  цъфналото вишнево дърво е сособен символизъм. Вишневият цвят е една от вечните метафора за краткотрайния характер на живота, асоциация за преходността на цветовете.  изключителната красота и бързата смърт.
По време на Втората световна война правителството използва вишневия цвят  за мотивиране на японския народ, за поддържане на национализма и милитаризма сред населението. Хората са насърчавани да вярват, че душите на загиналите войни ще се преродят във вишневи цветове.
Японските вишни цъфтят от края на март до началото на май.
От всички японски вишни, които бяха засадени преди десетилетие в Панагюрище, само тези в двора ЦДГ „Брезичка” оцеляха, благодарение на грижите на работещите в детското заведение.

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.