четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Християните ценят свободата

Тържественото честване на 137 години от Априлското въстание днес – 1 май, започна с Литийно шествие от музея до пл.”20 април”.

В шествието се включиха кметският екип, председателят на Общинския съвет Веселина Зумпалова-Ралчева, гости от община Кавадарци, Република Македония, общински съветници. На пл.”20 април” по традиция бе ритуалът по издигане на националното знаме, след което в църквата „Св.Въведение Богородично”архиерейският наместник отец Атанас Манолов отслужи благодарствен молебен. Той говори кратко, но съдържателно за вярата и усърдието на предците ни преди повече от столетие и събитията от Април 1876 г. Свещеникът припомни, че на тези, които платиха с живота си идеята за свободна България, не им е било по-лесно. Но са били истински християни, а християните ценят свободата, каза той и анализира душевните им преживявания, изтъквайки, че те също са се страхували за доста неща, но са надмогнали страха си и са разчитали на себе си.
След службата в църквата последва поклонение и поднасяне на цветя пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци” от политически партии, училища, обществени организации.

От 17 часа днес тържествата продължават със спектакъла възстановка „Мъжество и саможертва”. Връщането в историята ще направят десетки представители на дружество „Традиция” от 15 клуба в страната.

Националният митинг-заря проверка ще е от 20.30 часа. Слово ще произнесе вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.