Водещи новини

Съгласни да подпомогнат филм за Иван Динков

Принципно съгласие да подпомогне финансово подготвян филм за поета Иван Динков, даде на свое заседаниет постоянната комисия по образование, култура, младежки дейности и спорт към Общински съвет – Панагюрище.

Предложението е постъпило от пазарджишкото Сдружение на писателите. В мотивите си председателят на сдружението Митко Начев обяснява, че приживе Иван Динков винаги е казвал, че е от Панагюрския край. Роден е в с.Смилец, тогава в Панагюрска околия, сега част от община Стрелча. Иван Динков е носител на националните литературни награди „Иван Вазов“, „П. К. Яворов“, „Никола Вапцаров“, „Никола Фурнаджиев“, „Иван Николов“, както и на наградата „Златен ланец“ на в. „Труд“.
На заседанието на съветниците бе съобщено, че имало обещание филмът да бъде излъчван периодично по Българската национална телевизия. Не бе съобщено обаче дали обещанието е скрепено с писмен договор, кой ще прави филма и какъв да е размерът на финансовата помощ за лентата. Съветниците поискаха становищата на Общинска администрация и колегите си от комисията по бюджет и икономика на общината.
Преди годинки Община Панагюрище също даде над 5 000 лева за филм за Панагюрище, който панагюрци не разбраха по коя телевизия е излъчван.                                                                         Екипът на oshtepan.com  предлага на читателите си едно от стихотворенията на поета Иван Динков, който при една от срещите си с панагюрци, докато беше жив, каза: „По-добре почтен човек, отколкото почетен гражданин”.

ИЗПОВЕД
Все тая честност, честност, честност!
И все така – известен с неизвестност!
И все така – с подтискащата мисъл:
да завещая чашата си чиста!
Защо умирам? И защо отново
смъртта приема образа на слово?
В една реалност от зелени мрежи
змията вече гони таралежа:
дори си позволява да раздава
това, което той опитомява,
Защо възкръсвам? И защо отново
се връщам при убийственото слово?
Да можех сам ръцете си да хвърля
и след това безпаметен да тръгна
из тия маргаритки, из тревите,
съблечен и изкъпан от петита –
на всичко слабо силно да се радвам,
съвсем в начален и забравен стадий!
Проклет да бъде моя стих!
С народа си се разродих!

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.