Освещават върбовите клонки

Набрани са върбичките, които утре, Лазаровден, ще бъдат подготвени за раздване на миряните в неделя, 28 април, когато празнуваме Цветница.

По традиция хиляди панагюрци ще прекрачат праговете на двете църкви – „Св. Въведение Богородично” и „Св. Георги Победоносец”, за да отнесат в домовете си върбички.
Според евангелските текстове Христос влиза на магаре в Йерусалим, където го посрещат вярващите с клонки от маслина и го прославят като месиански цар. Предишния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар.
На службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки – вайи, сякаш отново посрещат своя Спасител. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер.
След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.