събота , 20 април 2024

„Любородие” за Георги Абдулов

На 18 април в Основно училище „20 април” за трета поредна година ще бъде връчена Общинската награда за краеведска дейност „Любородие”. Комисия, назначена със заповед на кмета на община Панагюрище Никола Белишки, и председателствана от зам.-кмета Галина Матанова, е определила за ностител на престижната награда за 2013 година Георги Димитров Абдулов за цялостна проучвателска и краеведска дейност.

Той има дългогодишна изследователска работа, свързана с миналото и историческите личности от родния край. Участва в археологически проучвания на множество антични крепости и могили.
Георги Абдулов ще получи Наградата за краеведска дейност „Любородие“ заради задълбочената си работа, свързана с: проучване на тракийски надгробни могили от некрополите в местността „Мулей”, могили и некрополи в землищата на селата Свобода и Смилец, антична гробница – мавзолей край село Баня, плосък античен некропол в местността „Голямата ливада”, късноантична и средновековна крепост „Красен” – най-голямата древна крепост в Централна Средна гора, археологически проучвания на връх „Сакарджа” и на крепостта „Койчово кале”.
Резултатите от научната и изследователска дейност на Георги Абдулов са отразени в научни издания и отчети на Археологическия институт при БАН. Има и множество публикации в печата. Аавтор е на съществуващите в момента археологически експозиции в историческите музеи в Панагюрище и Стрелча. До миналата година Георги Абдулов бе директор на Исторически музей в Панагюрище.
Наградата за краеведска дейност „Любородие“ бе учредена от Община Панагюрище и Основно училище „Двайсти април“ – Панагюрище и представлява грамота, плакет и парична сума. Кметът на общината връчва наградата на тържествена церемония всяка година по време на честванията на Априлското въстание. Събитието е част от програмата за отбелязване на патронния празник на училището. Пръв носител на „Любородие” бе професорът по медицина Лука Кръстев, а миналата година работещият години наред в панагюрския музей Георги Гемиджиев.

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.