Водещи новини
Църквата "Свето Въведение Богородично" в Панагюрище. СНИМКА: архив на oshtepan.com

Почитаме Свети пророк Данаил, който укротил лъвовете. Честит празник на имениците!

На 17 декемвриправославната църква почита Свети пророк Данаил (Даниил)и трима вавилонски отроци – Ананий, Азарий и Мисаил.Името Данаил идва от иврит и в превод означава „Бог е моят съдия”.

Св. Даниил е един от четиримата големи библейски пророци от Стария Завет – Исаия, Йеремия, Йезекиил и Даниил, а заедно с него на тази дата се почитат и сподвижниците му – Светите Трима отроци Анания, Азария и Мисаил.

Четиримата младежи били много начетени и благонравни и много рано повярвали в Бог. Живеели в Йерусалим и делата и сърцето им били чисти и спазвали всичките заповеди на Бога. Бог ги дарил с много телесна красота и сила, но те не били горди с нея. Когато халдейският цар Навуходоносор завладял и разрушил Йерусалим, те попаднали в плен, но се оказали в двора на царя заради качествата и знанията си. Това царство било Вавилон – най- великият град на своето време.  Една от легендите разказва, че по време на вавилонския плен заради вярата си в Бога пророк Данаил бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове. Но тогава се случило чудо. Въпреки че в продължение на 6 дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия пророк. Накрая царят заповядал да го извадят оттам и го обявил за светец. 

На 17 декември  празнуват хората, които носят имената Данаил, Данаила, Даниел, Даниела, Дани, Дана.

Вижте още

ВрИД кметът на община Панагюрище Петър Каменски: Слава на героите от Април 1876-та година!

         Уважаеми жители и         гости на община Панагюрище, Април 1876 г. винаги ще ни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.