Водещи новини
Стефан Мирев СНИМКАТА е от сайта на ПП ГЕРБ

Защо Стефан Мирев отново е кандидат-депутат? Политиката е сложна и много, много отговорна работа

Павлина ЛАЛЕВА

Дни остават до извънредните парламентарни избори на 2 април. От Панагюрище няколко души са в листите на различни политически партии. Сред тях са:

– Ивайло Ангелов Иванов и Кристин Кръстьов Кроснаров от „Продължаваме Промяната – Демократична България”;

– Стефан Неделчев Мирев от  ”ГЕРБ-СДС”;

– Светлана Димитрова Парашкевова-Узунова от „БСП за България” ;

– Петьо Михайлов Новаков от  „Има такъв народ”.

ПРЕДСТАВЯМЕ Ви накратко двама от тях, излъчени от коалициите, които, според социологическите проучвания до момента, си оспорват първото място на изборите. В предишна статия Ви представихме Ивайло Иванов.

СТЕФАН МИРЕВ завършва средното си образование в днешната Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, а висшето в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” със специалност „Право“. През 2014 г. е назначен за заместник-областен управител на област Пазарджик, а през 2017 за областен. Четири пъти досега е избиран за народен представител от „ГЕРБ“ и ГЕРБ- СДС”. На въпрос на oshtepan.com с какви мотиви е приел поканата, Стефан Мирев отговори: Много важно е да уточним, че до момента мандатите на Народните събрания, в които съм избиран, имаха едва по няколко месеца живот. Тоест, въпреки внушителния като брой парламенти, от които съм бил част, не съм имал на практика възможност да работя за моите приоритети. Това ме мотивира да участвам и в тази, пета поредна кампания. Надявам се след изборите на 2 април България вече да има работещо, редовно правителство и да започне реализирането на реални политики за стабилизиране на финансите и икономиката на държавата, за да почувстваме отново сигурност.

Основните проблеми, които хората  поставят при срещите с кандидатите да народни представители са високите цени, липсата на предвидимост. И още: „Хората споделят, че до преди 2 години наистина не са си давали сметка, че в България се живееше по-спокойно и по-добре. Макар и не с темповете, с които всички искаме, доходите растяха, цените стояха на едни и същи нива. И всичко това бе изгубено след редовните избори през април 2021 година. С жителите на област Пазарджик споделяме едни и същи тревоги – какво ще бъде утре, има ли шанс инфлацията да спре, цените да се нормализират. Аз не се срещам с хората само по време на предизборните кампании. Всеки ден съм по градовете и селата на нашата област. Искам Пазарджишкият регион да се развива и всички ние, които винаги сме живели тук и виждаме бъдещето си в родния край, да живеем добре и спокойно”.

На останалите въпроси на oshtepan.com Стефан Мирев отговори така:

С какво се занимавате през последните 3-4 години, като изключим политиката? какво сте мечтали да работите и удовлетворени ли сте от дейността си в момента?

Хората в Панагюрище, а и не само те, помнят, че бях сравнително млад когато започнах да работя в обществения сектор. И това са повече от 9 години. В този период обаче се случи най-важното нещо в живота ми – създадох семейство с моята прекрасна съпруга Яница и станах баща на едно чудесно момченце. В тези години балансът между публичните ми ангажименти и моето семейство бе приоритетен за мен в личен план. Смятам, че успявам и това ми носи  удовлетворение. Аз съм пчелар и времето с пчелите всъщност е времето, в което сякаш получавам сили да се справям с предизвикателствата. Обичам да играя футбол, често със семейството ми обикаляме из красивата природа на България. Благодарен съм за уюта, топлината и разбирането, които получавам у дома.

Кои, според Вас, са силните и слабите Ви страни?

Силната ми страна е диалогичността. Всеки, който ме познава, знае, че може спокойно да разговаря с мен, да споделя и това, което не му харесва. Вслушвам се в хората. Може би моя слаба страна е понякога прекалената ми доверчивост.

Кои 4-5 личности в последните 100 години от историята на България намирате за най-значими и кои 4-5 в световната история? Защо?

Нека не поставяме някакви крайни оценки. Всяка личност има значение, щом попада в историята на една страна или пък в световната история. И с добрите дела, и с лошите дела, всеки допринася по някакъв начин за развитието на своята общност – едните като положителни герои, другите като отрицателни. Важното е да черпим опит от всичко, което се е случило.

Посочете кой, според Вас, е успешен държавник в историята на България и защо?

Бих посочил Стефан Стамболов. Когато той е министър-председател, реално се полагат основите на българската държавност. В най-новата ни история бих посочил Бойко Борисов, който след 1989 г. най-дълго е бил премиер, но и със съществен принос за това България бъде равнопоставен член на ЕС и да я има на политическата карта на Европа.

Политиката мръсна работа ли е?

Знаем, че най-общо политика означава управление, а понякога това изисква непопулярни действия. Всъщност като мръсна работа я определят тези, които вероятно никога не са управлявали сложни процеси или групи от хора, на които никога не им се е налагало да носят отговорност за взимането на решения, засягащи много хора. Политиката не е мръсна работа, а  напротив – тя е сложна и много, много отговорна.

Вижте още

Дни на отворени врати се проведоха в „ОПТИКС“ АД

Екипът на „ОПТИКС“ АД за поредна година проведе Дни на отворени врати в различни производствени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.