Всеки ден на пътя има по един пострадал ученик. В някои общини започва кампанията "Убий скоростта, спаси дете!"

Написана от  Сряда, 12 Септември 2018 13:44
По данни на Министерство на вътрешните работи ранените пешеходци в ученическа възраст между 6 и 17 години за 2017-та година е 348.
Това означава, че всеки ден на пътя има пострадал по един ученик от страната. Общият брой произшествия с пешеходци в България e 1 847 или това са 26,8 % от всички пътнотранспортни произшествия с пострадали, загинали и ранени.
Статиката показва, че за последните 5 години на пътя са станали близо 10 000 инцидента, като тези на пешеходни пътеки са около 20% от тях. Много от произшествията с пешеходци стават поради лоша видимост, несъобразена скорост или изненадваща поява на платното от страна на пресичащите (наримерно зад паркирали автомобили). Затова е важно пешеходците да пресичат само на пешеходни пътеки и указаните за това места.
Кампанията "Убий скоростта,  спаси дете"
стартира за поредна 14-та година и цели да насочи вниманието на обществото, в частност водачите на моторни превозни средства, към застрашителния брой пътни произшествия, чиито жертви са и деца. Инициатор е радио FM+ с подкрепата на осем общини и със съдействието на Оргахим АД, Роберт Бош-България и OMV България.
Децата като участници в пътното движение са предимно пешеходци. Това налага непрекъснатото обучение и разяснение на правилата за движение и мерките за безопасност особено на децата в ученическа възраст. Пресичането трябва да е на безопасни места като пешеходни пътеки тип "зебра" (със светофари), подлези, пешеходни надлези и мостове, пешеходни острови в пътното платно, или на място далеч от паркирани автомобили.
По-голям е броят на инцидентите в светлата част на деня – 5 085, докато в сумрак и тъмната част те са 980. Най-много инциденти е имало в София – 913, следвана от Варна – 532, Пловдив – 511, Русе – 209 и Бургас – 206.
Сред общините, подкрепили инициативата "Убий скоростта, спади дете"са още Столична Община, Община Бургас, Община Варна, Община Сливен, Община Благоевград, Община Велико Търново, Община Стара Загора и Община Русе.

 На задните стъкла на превозните средства от градския транспорт ще се позиционират стикери с логото на „Убий скоростта, спаси дете“. В ефира на радио FM+, редица известни личности, сред които Теди Москов, Калин Врачански, Михаела Маринова, Ути Бъчваров, Юлиян Вергов, Георги Господинов, Хилда Казасян и други, ще призовават към толерантност на пътя.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси