Инж.Делчо Николов и присъстващите на срещата жители на село Попинци Инж.Делчо Николов и присъстващите на срещата жители на село Попинци Павлина Вайсилова

Два часа десетки жители на с.Попинци питаха ръководството на "Асарел-Медет" АД за геоложките проучвания край селото. Нова среща ще има през юни

Написана от  Понеделник, 14 Май 2018 20:33
Два часа продължи тази вечер срещата в Общинския съвет между десетки жители на село Попинци, представители на висшето ръководство на "Асарел-Медет" АД
начело с изпълнителния му директор инж.Делчо Николов и общински съветници, членове на 3 комисии: БИО, ТСУ и екологична. Причината за срещата бе сблъсъкът на позициите по отношение спечеления от "Асарел-Медет" АД търг през 2012 год. за геоложки проучвания в проучвателна площ "Борова могила". В нея попадат находища "Петелево", "Коминското чукарче" и рудопроявленията "Арабаджийски ниви" и "Борова могила".
"Асарел-Медет" АД има  интерес към участък "Коминското чукарче", където възнамерява да направи 11 сондажа на площ от 528 квадратни метра. Площта попада в общинския фонд и за целта компанията е поискала от Общинския съвет право на ползване за срок от една година.
Жителите на Попинци обаче са категорично против каквито и да било геоложки проучвания в близост до селото. Позицията си те изразиха с подписка от 955 гласа, която внесоха още на 24 април в Общинския съвет. На 1 май организираха мирен протест, като за кратко застанаха на главния път Панагюрище-Пазарджик, а на 12 май направиха многолюдно общоселско събрание в читалище "Искра-1872". На него за пореден път изразиха мнението си и излязоха с нова декларация против геоложките проучвания. Малцина от попинчани присъстваха на двете информационни срещи, организирани от "Асарел-Медет" АД на 8 и 10 май. Причината за слабия интерес се оказа неподходящата комуникация, стана ясно тази вечер по време на двучасовия разговор.

Попинчани зададоха въпросите си на изпълнителния директор на "Асарел-Медет" АД инж.Делчо Николов.
В началото на срещата на питане на председателя на Общинския съвет Христо Калоянов за проведени разяснителни кампании те отрекоха такива да са провеждани. Никой от присъстващите общински съветници не пожела да зададе въпрос и питанията заваляха от присъстващите жители на селото. Отговори даде инж.Делчо Николов, който многокократно подчерта, че "Асарел-Медет" АД има интерес само към участък "Коминското чукарче" и провеждането на геоложки проучвания не крие никакви рискове нито за здравето на населението, нито за земеделските или други дейности в района, нито за екоксистемата. Изпълнителният директор на "Асарел-Медет" АД няколко пъти обясни процедурата, която дружеството е длъжно да спазва по закон след геоложките проучвания. Той подчерта, че в договора с Министерство на енергетиката няма клауза за открит рудник.
 
Питащите обаче приемаха всеки отговор с недоверие и се чуха упреци, някои от които и в лъжа.
"Изглежда някои другари искат да ни лъжат в очите", започна изказването си Гено Вихрогонов.
Той попита как ще се прави открит рудник само на "Коминското чукарче" и как ще се гребе само медта, а другите метали ще остават. "Цялата работа опира до златото на Петелево. Не сме дошли тук да се лъжем. Отворите ли шапката на Петелево, селото заминава...", коментира г-н Вихрогонов.


Вие няма какво да регистрирате. Ви ще си регистрирате търговско откритие и после ще си получите концесия. В договора ви е записано, че получавате концесия по право, убеден беше Георги Даскалов. Той отново поднесе информация за историята на проучванията на "Коминското чукарче", които, твърди той, започнали още преди близо век - 1939 г. През 1958 година били правени 28 сондажа, а през 1980 г. имало 18 сондажа. През 1983 г. МОК "Медет" и Нипро руда имали съвместен проект.
"На вас целта ви е да вземете концесия. За вас е важно търговското откритие. Кой сее, без да жъне? Дали има някой глупак?", коментира Георги Чардаков. Той заяви, че, ако общинските съветтници не защитят интереса на селото, жителите му ще организират референдум, с който ще поискат да се отделят.
Сред изказващите се бяха Николай Гугов, Велка Реджова, Тодор Петкански, Георги Георгиев, Анчо Алеков, Мария Терзийска, Цеца Николова, Христина Даскалова, Мария Галчева, Костадин Терзийски, който заключи: "Предпочитам да съм беден и здрав. Каквото и да си говорим, става дума за минна индустрия".
Хубаво е да говорим за злато, но няма. Петелово не представлява интерес за нас. Няма да стъпваме на Петелово, няма да правим нова пътна инфраструктура, а ще ползваме предишната. Няма да сечем дървета, каза изпълнителнит директор на "Асарел-Медет" АД и отново подчерта, че рискът е само за инвеститора, тъй като до момента направените разходи по проекта са над 3 милиона лева. 
 
Инж.Делчо Николов обясни причината, поради която "Асарел-Медет" е започнал работа по спечеления през 2012 г. проект,
и трите етапа, през които фирмата трябва да извърши различни дейности. Той коментира и защо е необходимо районът отново да се проучи, макар да се счита за проучен. Една от причините е, че има редица неясноти, свързани с предишните етапи на проучване.
Жителите на с.Поопинци не останаха удовлетворени от отговорите и накрая по предложение на кмета на общината Никола Белишки и председателя на Общинския съвет Христо Калоянов приеха разговорът с "Асарел-Медет" АД да продължи при нова среща с конкретен отговор на всеки конкретен въпрос. Двете страни се договориха срещата да е в почивен ден през юни в читалищния салон на село Попинци.


Оценете
(6 гласа)

1 коментар

 • Връзка на коментара And Justice For All Вторник, 15 Май 2018 13:32 публикуван от And Justice For All

  Ако снимката с инж. Делчо Николов - изпълнителния директор на "Асарел-Медет" АД и Христо Калоянов - председател на ОбС, е от въпросната среща, то тя сама по себе си е доста интересна и повдига много въпроси относно поведението на двамата господа.
  Ето няколко въпроса, които повдига тази снимка:
  1. погледа на инж. Делчо Николов - изпълнителния директор на "Асарел-Медет" АД, е отправен към аудиторията, т. е. жителите на село Попинци и общинските съветници.
  Въпросите са:
  - истината ли казва инж. Делчо Николов - изпълнителния директор на "Асарел-Медет" АД
  - или лъже всички право в очите.
  2. главата и погледа на Христо Калоянов - председател на ОбС, са покорно сведени надолу, с ръка поставена пред устата.
  Въпросите са:
  - покорство пред работодателят си ли демонстрира Христо Калоянов - председател на ОбС
  - срам го е да гледа хората в очите
  - или и двете.
  Всъщност Христо Калоянов - председател на ОбС, не попада ли в конфликт на интереси при тази ситуация, той на кого ще служи - на работодателят си при когото е назначен или на обществото от което е избран?

  Нищо лично.
  Само задавам въпроси.
  Вие сами си отговорете.

  Докладвайте

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси