В панагюрско не е установено бране на зелени шипки. В панагюрско не е установено бране на зелени шипки. dariknews.bg; сн. вдясно - bgkoreni.com

Проверяват за бране на неузряла шипка

Написана от  Сряда, 21 Август 2013 13:54
От средата на август представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите започнаха проверки на физически лица и билкозаготвителни пунктове за бране и изкупуване на зелен плод от шипка. През последната седмица са проверени седем билкозаготвителни пунктове в с. Левски, с. Поибрене и град Панагюрище, в които не са констатирани нарушения на Закона за лечебните растения от дейността им.
Целта на проверките е да не се
допусне неправилно събиране на лечебното растение. РИОСВ-Пазарджик предупреждава да не се събира зелен плод от шипка, защото в него липсват биологично активните вещества (витамини, каротин, органични киселини) и при изсушаване се получава суровина с влошено качество. Брането на неузрял плод от шипка е в нарушение на Наредбата за правилата и изискванията при събиране на билки и генетичен материал от лечебни растения.
До края на август 2013г. експертите ще проконтролират максимален брой билкозаготвителни пунктове, регистрирани на територията на област Пазарджик. При установяване на нарушения, съгласно Закона за лечебните растения, на физически и юридически лица могат да бъдат наложени глоба до 3 000 лв. или имуществена санкция до 5 000 лв.
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси