Пожарите в горите през лятото зачестяват. Пожарите в горите през лятото зачестяват. ecomedia.bg; сн.вдясно - manager.bg

Кметовете вземат мерки срещу пожари в горите

Написана от  Сряда, 07 Август 2013 09:56
В писмо до кметовете на общини от областта губернаторът Иван Йорданов напомня за предприемане и реализиране на мерки и мероприятия с цел недопускане на пожари в горите, съобщи Мария Ловчинова, „Връзки с обществеността” в Областна администрация - Пазарджик.
Със Заповед на областния управител е обявен летен пожропасен сезон в горските територии на областта. Повишаването на летните температури, стигнали до високи стойности през изминлите дни, доведе до бързо нарастване на риска от
възникването на полски и горски пожари. Очакваните и през следващите седмици високи летни температури, в комбинация с приключване на жътвената кампания, може да създадат условия за възникване на пожари в стърнища и в други земеделски площи, откъдето огънят лесно се разпространява и в горските територии, припомнят от Областта.
Затова кметовете на общини трябва да засилят контрола в земеделските територии относно спазването на изричната забрана за изгаряне на стърнища и растителни остатъци в земеделски земи, която често не се спазва. Също така е необходимо да се провери готовността и степента на организираност на доброволните формирования, които да са подготвени за гасене на пожари в горски и земеделски територии по реда на Закона за защита при бедствия.Общините - собственици на гори, са длъжни да изпълнят мерките и мероприятията за защита на горските територии от пожари, предвидени в техните имоти.
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси