Марина Тричкова и момент от изборния 25 октомври в една от секциите в Панагюрище Марина Тричкова и момент от изборния 25 октомври в една от секциите в Панагюрище архив oshtepan.com

Липсващи преференции – грешки в системата?!

Написана от  Събота, 07 Ноември 2015 11:56
Хората отдавна са казали – не гледай какво говорят, а какво правят.
По време на избори политическите лица ни убеждават как искат да защитят интересите ни, как основният им стремеж е представителността
да е максимална. Само че това са просто голи приказки. Искрено моля, ако някой може да ми покаже нагледно стъпка по стъпка указание как да се гласува правилно и коя бюлетина се счита за правилно попълнена, което да е било масово разпространено, нека го направи. Защото подозирам, че не един избирател е в моето положение - да не открива преференциалното си гласуване за общински съветник. Като човек, който в сравнителен план следи случващото се по време на предизборната кампания и изборния ден, си мислех, че съм наясно. Но явно не.
Оказа се, че в секцията, в която гласувам, за предпочетения от мен кандидат няма нито една преференция. Затова и разбрах, че гласуването ми не е отразено. Мои близки, след проверка, установиха същото за своето гласуване.
Не обвинявам членовете на секционната избирателна комисия. Обвинявам съществуващата система и последователното, и методично всяване на объркване сред гласоподавателите. Десетките хиляди левове, които бяха хвърлени от ЦИК за разяснителна кампания, са крайно неоправдани, защото по-важно от това да ни съобщават кой има право да гласува (нещо, което е сравнително популярно като информация) е много по-практично да се показва дадената бюлетина и правилният начин за попълване. Таблата пред избирателните секции явно не са достатъчни за целта. Но е близко до ума, че за някои „герои” на полит сцената подобни разяснения са нежелани.
Колкото и да връщам лентата за начина, по който изразих вота си за общински съветник на 25 октомври, не откривам грешката си. И от това ме хваща страх, защото в купа недействителни бюлетини най-вероятно се е оказал и моят. Оттук следват няколко въпроса: може би, моят преференциален вот е бил единствен и е бил пропуснат от недоглеждане; ами ако не е?;какъв е смисълът да гласувам преференциално, щом това, в крайна сметка, не е отразено?; случаен ли е фактът, че и други хора споделят моето положение?; кой има интерес от пренебрегване на преференциите?; възможно ли е да бъде извършена проверка по тези казуси?. На всичките си питания имам отговори, но те по-скоро ме карат да се чувствам един излъган избирател, вместо гражданин, който е упражнил демократично свое право.
Оценете
(6 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси