Част от интерактивната среща с родители в СОУ "Нешо Бончев". Част от интерактивната среща с родители в СОУ "Нешо Бончев". oshtepan.com

Взаимоотношения, доверие, уважение – акценти в интерактивна родителска среща

Написана от  Сряда, 04 Ноември 2015 09:31
Колкото са по-добри взаимоотношенията между всички нас – деца, родители и учители, толкова ще са по-добри резултатите, каза снощи Снежа Симеонова, класен ръководител на един от осмите класове в СОУ „Нешо Бончев”.
Повод за думите ѝ бе началото на интерактивна родителска среща, в която акцентът бе по-различен от обикновено и възрастните обсъдиха връзката помежду си и децата.
Темата на презентация, подготвена от педагогическия съветник в училището – Илияна Александрова бе „Как да избегнем „войната” с детето тийнейджър?”. Родителите споделиха, че полагат усилия да общуват с тийнейджърите си, като упражняват контрол, без да всяват страх, с метода на убеждението да поставят нужните граници. Г-жа Симеонова изтъкна, че децата си имат приятели, затова родителите трябва да бъдат за тях така нужният им в тази възраст авторитет и хора, на които могат да разчитат.
Сред откроилите се изводи от срещата бяха – да не се губи връзка с детето, да се съхрани близката емоционалност между възрастния и детето, да се проявява търпение спрямо младия човек, да се търсят разговори с него, родителят да бъде активен слушател, когато се налага да критикува – да критикува поведението, не личността.
Ако не ти харесва света – промени го, бе основното послание, под което премина разговорът. Александрова уточни, че такива срещи ще се проведат с родители на всички осмокласници в училището. Те са по проекта „Училището като център в общността”, реализиран в СОУ „Нешо Бончев” чрез Националната мрежа за деца.
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси