Лого на Европейската седмица на мобилността и пешеходна пътека в Панагюрище. Лого на Европейската седмица на мобилността и пешеходна пътека в Панагюрище. http://dothemix.bg; сн. вдясно - архив oshtepan.com

Деца се сблъскват с грубостта на възрастни, нарушаващи правилата

Написана от  Понеделник, 14 Септември 2015 09:32
След броени дни държавите от Европейския съюз ще се включат за пореден път в Европейската седмица на мобилността.
Една от водещите теми е „Придвижвай се разумно”. Подобни инициативи в страната ни не рядко се възприемат протоколно. Тази конкретно по-скоро прави изключение, защото учебните заведения видимо полагат усилия да ангажират децата с каузата да участват правилно в движението по пътищата.
Преди няколко дни в Панагюрище е имало проява, предшестваща Европейската седмица (16-22 септември). В нея са участвали деца, които са съветвали възрастни пешеходци, ако пресичат неправилно и са им благодарели, ако това е било по правилата. Вечерта едно от децата споделя с родителите си, че е имало хора, които им се радвали и са ги поощрявали, но имало и такива, които ги псували. И тук потресеното дете и родители не могат да намерят думи да си обяснят случилото се.
Питам се как и какво може да накара възрастен да псува или да бъде крайно груб с деца, които показват обществена ангажираност. Сигурна съм, че ако там имаше камери и фотоапарати, подобно нещо не би се случило. Защото много неща се правят за показност. И на повърхността всичко изглежда прекрасно, докато всъщност това е само привидност, зад която се крият проблемите ни като общество, които особено добре се виждат в поведението на всички ни като участници в движението – едни спазват правилата, други не, едни са толерантни, други не, жертви стават невинни, виновните…
Важно е правилата да се спазват, често се оказва, че децата са по-наясно от възрастните и най-вече имат желание да ги изпълняват. Нека не им пречим и да им покажем, че има смисъл да са добронамерени и активни граждани.
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси